Wstydliwa sprawa...

• Autor wątku Autor wątku Qwerty00q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Q

Qwerty00q

Witam, od razu napiszę że bardzo przeżywam tę sytuację i nie jest to w żadnym razie dla mnie powód do żartów. Wczoraj założyłem konto GG powiedzmy w erotycznym celu. Wysyłałem Erotyczny zdjęcia do kobiet. Ktoś musiał to zgłosić do administracji, zablokowano mi konto. Wyskoczył komunikat o paragrafie, który łamie takim zachowaniem. Nawet nie wiedziałem, że to przestępstwo.Bardzo się denerwuje, nie mogę jeść i spać. Czy GG może udostępnić moje IP. Policji? Czy może to zrobić po uprzednim zgłoszeniu sprawy na policję przez innego użytkownika? Przez własną głupotę mam teraz masę nerwow. Jak wygląda sprawa w praktyce? Bardzo proszę o odpowiedzi

Ostatnia edycja:
ejtykoles napisał:

Na koniec przypominamy osobom, które myślą, że są anonimowe w internecie, że nasze serwery odnotowują adresy IP, historię rozmów i przesyłane pliki, które możemy przekazać na żądanie uprawnionych organów celem identyfikacji rozmówcy.

Pozdrawia

Dział Bezpieczeństwa komunikatora GG

A to co znaczy?

Dokładnie to co napisane.

To, że mogą wydać uprawnionym organom oczekiwane dane (adresy IP rozmówców, kopię treści rozmów, kopie przesyłanych plików).

A to, co właściwe organy zrobią z tą wiedzą dalej, to już ich sprawa.

wittka napisał:
Dokładnie to co napisane.

To, że mogą wydać uprawnionym organom oczekiwane dane (adresy IP rozmówców, kopię treści rozmów, kopie przesyłanych plików).

Tak, ale na ich żądanie tak? Czyli inny użytkownik musiałby złożyć doniesienie żeby organy wystąpiły o te dane? Dobrze rozumiem?

Qwerty00q napisał:
Tak, ale na ich żądanie tak? Czyli inny użytkownik musiałby złożyć doniesienie żeby organy wystąpiły o te dane? Dobrze rozumiem?

Potwierdzi to ktoś? Bardzo mnie stresuje ta sytuacja, czy w ogóle zdążaja się dochodzenia jedynie za wysłanie zdjęcia? Bo pragraf, paragrafem a życie życiem... Pomoże mi ktoś kto jest w temacie?

Qwerty00q napisał:
Potwierdzi to ktoś? Bardzo mnie stresuje ta sytuacja, czy w ogóle zdążaja się dochodzenia jedynie za wysłanie zdjęcia? Bo pragraf, paragrafem a życie życiem... Pomoże mi ktoś kto jest w temacie?

Spokojnie, sami nie zgłoszą. To zrobił automat po słowach kluczowych. Poza tym nie jest to od razu przestępstwo tylko naruszenie ich regulaminu.

pemnovak napisał:
Spokojnie, sami nie zgłoszą. To zrobił automat po słowach kluczowych. Poza tym nie jest to od razu przestępstwo tylko naruszenie ich regulaminu.

Dziękuję za odpowiedz, jedno jest pewne trzymam się daleko od tego typu komunikatorów, czatów itp.

pemnovak napisał:

Dobrze się czujesz?

Autorze wątku, nieznajomość prawa nie stanowi zwolnienia z odpowiedzialności karnej za popełniony czyn, to raz! Dwa, o ile uczestnik/uczestniczka czatu nie poprosiła Cię wcześniej o przesłanie zdjęć własnego przyrodzenia (tak dla przytoczenia przykładu), to mamy do czynienia z art 202 kk...
Polska procedura karna nakłada obowiązek zawiadomienia organów ścigania o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu (a 202 kk jest ścigane z urzędu!) w tym celu w kodeksie postępowania karnego został wprowadzony zapis dotyczący społecznego obowiązku zawiadomienia o przestępstwie (art 304 § 1 kpk). Zgodnie z tym artykułem każdy, kto dowiedział się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie prokuratora lub policję. To oznacza, że nie tylko pokrzywdzony lub bezpośredni świadek przestępstwa, ale każda osoba dysponująca informacjami na temat popełnienia przestępstwa powinna zawiadomić o tym organy ścigania, a w opisanym przez Ciebie przypadku zgłoszenia może dokonać administrator działu bezpieczeństwa GG...

CDZ2015 napisał:
Dobrze się czujesz?

Autorze wątku, nieznajomość prawa nie stanowi zwolnienia z odpowiedzialności karnej za popełniony czyn, to raz! Dwa, o ile uczestnik/uczestniczka czatu nie poprosiła Cię wcześniej o przesłanie zdjęć własnego przyrodzenia (tak dla przytoczenia przykładu), to mamy do czynienia z art 202 kk...
Polska procedura karna nakłada obowiązek zawiadomienia organów ścigania o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu (a 202 kk jest ścigane z urzędu!) w tym celu w kodeksie postępowania karnego został wprowadzony zapis dotyczący społecznego obowiązku zawiadomienia o przestępstwie (art 304 § 1 kpk). Zgodnie z tym artykułem każdy, kto dowiedział się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie prokuratora lub policję. To oznacza, że nie tylko pokrzywdzony lub bezpośredni świadek przestępstwa, ale każda osoba dysponująca informacjami na temat popełnienia przestępstwa powinna zawiadomić o tym organy ścigania, a w opisanym przez Ciebie przypadku zgłoszenia może dokonać administrator działu bezpieczeństwa GG...

To ich tekst z działu bezpieczeństwa:

Na koniec przypominamy osobom, które myślą, że są anonimowe w internecie, że nasze serwery odnotowują adresy IP, historię rozmów i przesyłane pliki, które możemy przekazać na żądanie uprawnionych organów celem identyfikacji rozmówcy.

Na żądanie uprawnionych organów. Nie wiem jak interpretować.

CDZ2015 napisał:
Dobrze się czujesz?

Bardzo dobrze się czuje. Z zapytania autora nic więcej nie wynika, reszta to już twoje domniemania. A co jak przesyłał zamówione materiały?

Ostatnia edycja:
pemnovak napisał:
Bardzo dobrze się czuje. Z zapytania autora nic więcej nie wynika, reszta to już twoje domniemania. A co jak przesyłał zamówione materiały?

To, że pisze to wyżej w moim poście, który nie wiem z jakiego powodu zacytowałeś w całości.
Ponieważ masz problem z interpretacją czytanego tekstu, wyjaśnię - jeśli wysłane przez autora treści poprzedzone są JEDNOZNACZNĄ prośbą o nie, nie występują znamiona czynu zarobienego. Dla przykładu, pytanie "Dużego masz?" lub stwierdzenie "Wyślij mi zdjęcie swojego PTAKA" nie uprawnia do przesłania zdjęcia penisa!
Druga sprawa jest taka, iż jeśli z treści korespondencji (z którą jak domniemam zapoznała się administracja!) wynikałoby, iż omawiane treści zostały przesłane za zgodą stron, zapewne autor ostrzeżenia by nie otrzymał...
Przypuszczam, iż administracja GG nałożyła również blokadę na jego IP...

Nie na IP tylko na tamto konto, jak to wyglądałoby w praktyce? Proces sądowy? Czy prokuratura drąży takie sprawy? Czy musiałaby przesłuchać osobę która to dostała ode mnie? Umieram że strachu, nudy i alkohol w długo weekend, a teraz mam problem, boję się

Qwerty00q napisał:
Nie na IP tylko na tamto konto, jak to wyglądałoby w praktyce? Proces sądowy? Czy prokuratura drąży takie sprawy? Czy musiałaby przesłuchać osobę która to dostała ode mnie? Umieram że strachu, nudy i alkohol w długo weekend, a teraz mam problem, boję się

Zależy od prokuratura. Co i do ilu osób wysłałeś? To forum prawne, nie wróżbiarskie, więc nie znając szczegółów nikt Ci nie udzieli porady zgodnie z Twoimi oczekiwaniami!
I nie pisz postu pod postem! Jest weekend, wprawdzie nikt z Nas z nudów nie pije (w przeciwieństwie do Ciebie!), ale nie ma też obowiązku być aktywnym na FP...

Przeciez nikt nie każe Ci odpisywać... A ja chcę się czegoś dowiedzieć tylko, zero empatii... Nikomu nie życzę żeby tak się czuł jak ja teraz

Qwerty00q napisał:
Przeciez nikt nie każe Ci odpisywać... A ja chcę się czegoś dowiedzieć tylko, zero empatii... Nikomu nie życzę żeby tak się czuł jak ja teraz

Czy Ty się czytasz? Nikt nie każe odpisywać, ale piszesz "Proszę pomóżcie"! Chcesz pisać o empatii, czy uzyskać pomoc? Jakoś nie widzę, żeby wszyscy aktywni forumowicze mieli ochotę udzielić Ci odpowiedzi...
To jak będzie? Ilu osobom i co wysłałeś?

Qwerty00q napisał:
Przeciez co to napisałem na początku... Kilku osobom...

To samo kilku osobom czy do każdej co innego? Co dokładnie wysyłałeś? Czy te osoby pisały po odebraniu wiadomości i załącznika coś do Ciebie? Czy Ty pisałeś coś do nich po wysłaniu tych konkretnych treści?

A nie wysyłałeś coś do małoletnich?:cool:, z tego co powiem to głównie na GG dzieci są atakowane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót