Wszczęcie postępowania o wznowieniu postępowania...

• Autor wątku Autor wątku mudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mudi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam ogromną prośbę do zarejestrowanych tu użytkowników o pomoc. Otóż jestem studentem 2 roku administracji publicznej i spotkałem się z następującym pytaniem, na które muszę znać odpowiedź lecz nigdzie nie mogę jej znaleźć. Pytanie brzmi:

Wszczęcie postępowania o wznowieniu postępowania następuje na podstawie:
a) postanowienia, na które nie służy zażalenie
b) postanowienia, na które służy zażalenie
c) decyzji o wznowieniu postępowania

Z góry dziękuję za pomoc :)

"Wniesienie zażalenia na postanowienie o wznowieniu postępwania nie jest dopuszczalne,prawidłowość tego postanowienia może być kwestinowana przez stronę dopiero wraz z odwołaniem."

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym jeszcze dowiedzieć się odnośnie pewnego szkopułu (cały czas poszukuję odpowiedzi ucząc się na sesję :( ) , mianowicie taka sytuacja:

Do organu odwoławczego wpłynęło pismo zatytułowane "Wniosek o wznowienie postępowania", w jakim trybie organ powinien rozpatrzyć sprawę? Czy będzie to tryb odwoławczy czy tryb o wznowienie postępowania, czy może inny tryb?

Po raz kolejny z góry dziękuję za odpowiedź - Krzysiek.

nie tytuł pisma jest ważny tylko jego treść...

Wezwanie strony do złożenia wyjaśnień i poinformowanie jej o trybach odwoławczych i skutkach zgodnie z art. 9 k.p.a., a jak będzie obstawała przy wznowieniu, to w trybie wznowienia będzie trzeba odmówić wznowienia decyzją.

Nie rozumiem , czy ma to być w koncu tryb odwolawczy czy tryb o wznowieniu... bo jak tak cztam to z kazdym razem mniej rozumię ;/

Jeżeli strona w czasie biegu terminu na wniesienie odwołania złoży wniosek o wznowienie postępowania - organ traktuje to jak wniesienie odwołania i tak rozpatruje. Jeżeli złoży taki wniosek po terminie odwoławczym - organ rozpoznaje to jako wniosek o wznowienie.

To strona decyduje co chce złożyć; organ nie może sobie "traktować" podania tak jak chce.

ale przed upływem terminu na wniesienie odwołania nie może złożyć (skutecznie) wniosku o wznowienie postępowania. a po upływie tego terminu (dec. ostateczna) może jak najbardziej. Co nie Korab

mudi napisał:
Do organu odwoławczego wpłynęło pismo zatytułowane "Wniosek o wznowienie postępowania", w jakim trybie organ powinien rozpatrzyć sprawę? Czy będzie to tryb odwoławczy czy tryb o wznowienie postępowania, czy może inny tryb?

Po mojemu organ odwoławczy przed wszystkim takie pismo powinien skierować od organu, który wydał decyzję ponieważ organ odwoławczy na pewno nie jest właściwy na tym etapie do jego rozpatrzenia.

A podanie wpłyneło od strony czy nie od strony - to nie jest takie oczywiste z powyższego.

Powrót