Wszczęcie postępowania o zatrzymanie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku bartek7772
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek7772

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, wszczęto wobec mnie postępowanie administracyjne ze Starostwa w sprawie cofnięcia prawa jazdy na okres jednego roku.
Zostałem także obarczony nadzorem kuratora oraz grzywną (w tym koszta sądowe.)
Przychodzę z zapytaniem czy mogę ubiegać się o odroczenie zakazu? W jaki sposób postąpić?

tu się nic nie zgadza:) najczęściej opisana na początku wypowiedzi sytuacja ma miejsce gdy np prokurator skieruje Cię na badanie psychiatryczne w związku z popełnionym czynem karalnym lub zastrzeżeniem co do stanu psychicznego, kurator i grzywna prawdopodobnie wiąże się z samym czynem zabronionym a nie utratą prawa jazdy, napisz coś więcej

Sąd orzekł zakaz prowadzenia pojazdów na okres 1 roku? Napisz coś więcej w jakiej sprawie jest to postepowanie

Nie zatrzymałem się do kontroli. Sprawa ciągnie się od połowy listopada, wstępnie dostałem akt oskarżenia, w grudniu zawiadomienie o odbyciu się sprawy sądowej, stawiennictwo nieobowiązkowe, tak też nie poszedłem. Na koniec stycznia dostałem grzywną do zapłaty i wezwanie do kuratora sądowego, u którego musiałem podpisać nadzór kuratorski. Kilka dni później dostałem pismo już nie od sądu a od Starostwa z mojego miasta. Na którym w pierwszych zdaniach pisało, że zostało wszczęte postępowanie administracyjne o cofnięcie prawda jazdy na na jeden rok...

Jeśli wyrok jest prawomocny to znaczy że przez rok masz aktywny zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i niema możliwości takiego zakazu odroczyć. Powiem więcej: jeśli będziesz prowadził samochód podczas zakazu i zostaniesz zatrzymany przez policję to będziesz odpowiadał karnie za przestępstwo z art. 244 kk

Powrót