wszczęcie postępowania z art. 65 k.p.a a O.p. - gdzie popełniłem błąd?

• Autor wątku Autor wątku Sachalin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sachalin

Sachalin

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 979
Wniosłem o wszczęcie postępowania administracyjnego:

"Na podstawie art. 61 k.p.a. wnoszę o wszczęcie postępowania administracyjnego mającego na celu wyjaśnienie powodów, dla których do dnia dzisiejszego wpłaty z tytułu wywozu odpadów z posesji przy ulicy ... w ... nie są księgowane, lecz od 14 miesięcy pozostają ze statusem - "do wyjaśnienia" (informacja od pani ...).
"

Ponieważ wniosek pozostał bez odpowiedzi, wystosowałem skargę na bezczynność organu. Dziś otrzymałem postanowienie o odrzuceniu skargi, jako niedopuszczalnej.

WSA zignorował, że organ podatkowy nie wykonał jakiejkolwiek czynności administracyjnej w sprawie, o którą wnosiłem.

Skarżony organ nie odmówił wszczęcia postępowania (art. 165 O.p.),

WSA - z niezrozumiałych dla mnie powodów - przeinaczył treść mojego wniosku "mającego na celu wyjaśnienie powodów" na wyjaśnienie "powodów sposobów księgowania należności", po czym płynnie przechodzi do przepisów o rachunkowości i wywodzi, że te również nie dają możliwości wnoszenia indywidualnych skarg na czynności polegające na księgowaniu należności.

No i zgłupiałem: ja swoje, a WSA, że to deszcz pada...

Czy to ja rzeczywiście popełniłem gdzieś błąd, czy WSA z niewiadomych dla mnie powodów rozwodnił i zneutralizował proste wydawałoby się zagadnienie?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
WSA tu sprawdza, czy przepisy okreslaja, ze w danej sprawie trzeba wydac akt administracyjny.

Mozna jeszcze poszukac, jak ustawa lub inny akt normuja postepowanie z dokonana wplata (nie zglebialem jeszcze tego) i wtedy mozna w kierunku niezalatwienia sprawy przez organ w danym trybie, czego sklad nie zauwazyl :)

voyteg napisał:
WSA tu sprawdza, czy przepisy okreslaja, ze w danej sprawie trzeba wydac akt administracyjny.
Wydawało mi się, że wnoszę o wszczęcie postępowania a organ na mój wniosek wszczyna lub też wszczęcia odmawia. Wszczęcia jednak organ nie odmówił.

voyteg napisał:
jak ustawa lub inny akt normuja postepowanie z dokonana wplata
To faktycznie normuje ustawa o rachunkowości, ale... sposób mnie zupełnie nie interesował :-) Moim zdaniem, z niezrozumiałych wciąż dla mnie powodów, WSA w ogóle nie rozpoznał skargi.

Co ciekawe, organ ostatecznie wszczął postępowanie podatkowe, w wyniku którego ustalił, że deklaracja "śmieciowa" (via ePUAP) miała "braki formalne", co spowodowało, że po stronie organu trafiła do wirtualnego kosza. Dosłownie. Takiego kosza, z którego nikt jej nie potrafi odtworzyć lub odzyskać. A w ślad za tym, moje wpłaty trafiły na konto - do wyjaśnienia.

voyteg napisał:
ciekawe, czy dany poglad podzieli NSA
Gotowe uzasadnienie = przynajmniej jedna stówka w kieszeni.
Słowem: "motywacja jego jest obrzydliwa, ale logika nie budzi wątpliwości" jak powiedział pewien sędzia SN :-)

Powrót