Wszczęcie postępowania.

• Autor wątku Autor wątku Aplikant_93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aplikant_93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, 4 marca dostałem list z urzędu pracy, w którym jest napisane, że z dniem 3 marca zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie pozbawienia mnie statusu bezrobotnego i w ciągu 7 dni mogę się zapoznać z aktami sprawy. Minęło te 7 dni i nie dostałem żadnego pisma, że zostałem wyrejestrowany, czy w związku z wszczęciem postępowania już mnie wyrejestrowali? Wydaję mi się, że nie, skoro to dopiero postępowanie i myślałem, że przysyłają wiadomość o wyrejestrowaniu. Wiem, że od momentu wyrejestrowania mam jeszcze przez 30 dni ubezpieczenie, tylko, czy już z wszczęciem postępowania zostałem wyrejestrowany, czy dopiero trwa te postępowanie i dostanę list, że mnie wyrejestrowali? Dodam, że 25 marca miałbym mieć podpis, ale skoro mam postępowanie, to chyba nie muszę iść do podpisu?

Nie mamy tu szklanej kuli, więc prawdopodobieństwo udzielenia właściwej odpowiedzi to jak gra w totka...
Na 3 marca miałeś wyznaczony termin obowiązkowej wizyty w PUP? Jeśli tak, to w jakim celu miałeś się zgłosić do PUP, jaką drogą zostałeś poinformowany o terminie i dlaczego nie zgłosiłeś się tego dnia?

Najlepiej będzie jak udasz się do PUP i dowiesz się na jakim etapie jest sprawa, a jak już się dowiesz szczegółów, zapraszam na forum, postaramy się pomóc.

P.S. Masz możliwość wrzucenia tu skanu pisma z PUP?

Ostatnia edycja:
Na inny hosting dałem.
9454ab575032b8c4m.jpg
[/URL][/IMG]

Ok, czyli z PUP otrzymałeś skierowanie w ramach oferty (pracy, stażu...tego nie jestem w stanie z zawiadomienia wyczytać) i nie rozliczyłeś się z niego (nie zwróciłeś go do PUP z adnotacją pracodawcy na temat wyników rozmowy kwalifikacyjnej, tj. przyjęcia Cię bądź nie przyjęcia do pracy) we wskazanym przez PUP terminie tj. 23.02.2015r. I z tym właśnie dniem zostaniesz pozbawiony statusu bezrobotnego z uwagi na niestawiennictwo w wyznaczonym terminie. Decyzja zostanie wysłana (albo już została wysłana) do Ciebie pocztą.
W terminie 14 dni od doręczenia Ci decyzji masz prawo wnieść odwołanie, więc czekaj na decyzję.
Zatem termin na 25.03.2015r. jest już nieaktualny, ponieważ w związku z nierozliczeniem skierowania tracisz status bezrobotnego od dnia 23.02.2015r.

Ok, dziękuję za pomoc. Myślałem, że z dniem 3 marca pozbawią mnie statusu., albo z dniem kiedy skończy się postępowanie.

Powrót