Wszczęta egzekuzja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Seba1304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seba1304

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
posiadam wielki problem jakim jakim jest mianowicie zawiadomienie dłużnika o wszczęciu egzekucji od komornika, które dostałem w styczniu 2014 i mnie zadziwiło:o. Na Zawiadomieniu jest informacja o należności głównej oraz wszelkich kosztów procesu/adwokackich/egzekucyjnych/itp, suma około 20000zł.

W roku 2008 zakończyłem spłacac kredyty które miałem na siebie i wyjechałem zagranice (UE). Uważałem że zostało już wszystko spłacone według informacji banków i ich doradców w których miałem kredyty, lecz w chwili obecnej nie posiadam wszystkich zaświadczeń o zamknięciu moich kredytów. Po 6-ciu latach posiadam już tylko częśc dokumentów swoich kredytów.
Bardzo proszę o pomoc od czego mam zacząc,bo co do jakichkolwiek jeszcze długów wobec banków, jestem pewien że je spłaciłem, a w Polsce posiadam jeszcze na siebie mieszkanie własnościowe komunalne.
Pozdrawiam,
Seba1304

Po pierwsze zadzwoń do Komornika i zapytaj na jakiej podstawe prowadzi egzekucję - czyli jaki sąd i jaki numer sprawy potem udaj się do sądu zajrzeć do akt i będziesz wiedzieć co i kto.

Zastnawia mnie w styczniu dostałeś a teraz zainteresowałeś się sprawą? Jeśli tak to przegapiłeś wszystkie terminy... ;/

Wielkie dzięki za linka beckyard.
\kojot33, masz rację przegapiłem sprawę przez te kilka miesięcy i nie byłem na nich, bo przebywam zagranicą ciągle i nie widziałem nigdy ani nie odbierałem żadnego avizo.
Ostatneczne dokumenty od komornika posiadam, więc zajrzę do akt. Z tym, że Komornik z Wawy a moje pochodzenie z Gliwic..

Kojot33, przegapienie wszelkich terminów to moja porażka, ponieważ ostatnie moje 7 lat to budowanie życia na nowo z rodziną zagranicą. A korespondencji w Polsce nikt nie odbierał w wynajmowanym mieszkaniu.

Mam tylko jeszcze pytanie. Czy rozsądnym byłoby, gdybym po wcześniejszym sprawdzeniu i potwierdzeniu faktycznego długu w Sądzie napisał do Komornika informację, że spłacę należność główną plus koszty sądowe ale żeby umorzył odsetki od należności głównej?
Oraz czy jest opcja by sprawdzenie akt sprawy odbyło się za pełnomocnictwem?

Backyard, czy uważasz, że mój dług jest przedawniony? Ponieważ link który mi podałeś, jest w tym kierunku. Lub proszę o naprowadzenie...

Pozdrawiam,
Seba

Ostatnia edycja:
Seba1304 napisał:
Backyard, czy uważasz, że mój dług jest przedawniony? Ponieważ link który mi podałeś, jest w tym kierunku. Lub proszę o naprowadzenie...

Pozdrawiam,
Seba

Kredyt przedawnia się po 3 latach od momentu wymagalności, karta kredytowa po 2 latach od pierwszego nie zapłaconego bilingu a nie po wykorzystaniu calego limitu, dług przedawniony nie znika bo:

jerry23 napisał:
bo istnieje, tylko nie można go egzekwować przymusowo. można prosić, błagać, motywować itp ale sąd już nie pomoże.
mogą cię wpisać do rejestrów BIG, ale to mała uciążliwośc. zresztą już czeka projekt nowelizacji, by przedawnione długi zniknęły z rejestrów i nie mogły być wpisywane

Czyli co proponujesz rozsądnego oprócz sprawdzenia, co ile i za co w Sądzie? Czy ugody z Komornikiem w stylu:
" napisał do Komornika informację, że spłacę należność główną plus koszty sądowe ale żeby umorzył odsetki od należności głównej?"

Procedura z Twojego linka?

Ostatnia edycja:
kojot33 napisał:
Zastnawia mnie w styczniu dostałeś a teraz zainteresowałeś się sprawą? Jeśli tak to przegapiłeś wszystkie terminy... ;/
niczego nie przegapił. nie było prawidłowego doręczenia nakazu, więc termin do wniesienia sprzeciwu nie zaczął biec.
sprzeciw może więc wnieść jutro, za tydzień, za miesiąc albo i za rok. kiedy mu się podoba.

zadzwoń do komornika, ustal sygn akt nakazu i sąd, potem można rzucić okiem w akta w odpowiednim sądzie by wiedzieć o co chodzi i co pisać w sprzeciwie. a od razu przygotuj sobie umowę najmu lokalu zagranicą gdzie mieszkałeś, by udowodnić brak doręczenia

Ostatnia edycja:
ok, dzięki wielkie za info! W takim razie działam. Wierzę, że to przejdzie. Bo jeżeli rzeczywiście jakiekolwiek długi jeszcze posiadam, chciałbym to wyzerować. Ale ciągle byłem pewien, że już nic nie mam na swoim koncie kredytów..
Pozdrawiam, Seba

jak nie było doręczenia to sprzeciw przejdzie na pewno (z udowodnieniem zagranicznego adresu). kwestia czy zarzuty potem przejdą

No to już jestem spokojniejszy, bo jak na razie to ciągle mnie męczyła ta sprawa.
Postaram się opisać zarzuty, mam nadzieję, że się doszukam swoich kredytowych papierów w Polsce..

Witam, posiadam juz dokument z tutejszego urzedu o zameldowaniu w DK i rejestr BIK. Czy sprzeciw mam napisac wraz z zarzutami, poniewaz juz widze w rejestrze BIK KK z limitem 5tys zl ktora byla otwarta w terminie pobytu w DK, czy tez osobno po zapoznaniu sie z dokumentacja z Sadu? (sprzeciw dzis, potem zarzuty?). Pytam poniewaz nie jestem pewien kiedy dostane dzie wolny w pracy bo do wawy mam 1100km, choc mysle ze bedzie to juz w pazdzierniku.

Ostatnia edycja:
a to e-sad czy sad rejonowy nakaz wydal? i czy sobie sam poradzisz?

Witaj,
jest to sąd rejonowy w Wawie, on właśnie wydał nakaz. Myślę że nie poradzę sobie sam, choć mam przyjaciół po i w bankowości. Jeżeli była by taka opcja chciałbym poprosić o jakiś kontakt do Ciebie >jerry ...

Powrót