Wtórnik prawa jazdy bez meldunku

• Autor wątku Autor wątku predator11111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

predator11111

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Zgubiłem prawo jazdy. Czy istnieje możliwość wyrobienia wtórnika, jeśli nie posiadam obecnie nigdzie meldunku od kilku lat, a na zgubionym dokumencie przez lata miałem stary adres, gdzie byłem zameldowany (nigdy tego nie zmieniałem po wymeldowaniu)?

w prawie jazdy nie figuruje adres zameldowania, tylko miejsce zamieszkania

Czyli wtórnik prawa jazdy zostanie wydany pomimo braku meldunku? Próbowałem przeszukać fora w związku z podobną sytuacją. Mieszkam w UK od 5 lat, ale nie zmieniłem prawa jazdy na angielskie.

Zgubiłem prawo jazdy i w czerwcu lecę odwiedzić rodzinę w Polsce, chciałbym przy okazji wyrobić wtórnik prawa jazdy... ale nie mam meldunku w Polsce. Na moim dokumencie osobistym jest adres, wyrobiony został 2 lata temu - wtedy mialem stały meldunek.

Mogę zadzwonić i "męczyć" rodzinę żeby mnie zameldowali... ale czy to konieczne do otrzymania wtórnik prawa jazdy? Ewentualnie wystarczy mi potwierdzenie możliwości kierowania pojazdami kat. B ... z tego co wiem to mogę je przedstawić w UK i uzyskać prawo jazdy od nich.

Ma pan adres zamieszkania na terenie RP zgodnie art 25 KC?
Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.

Na dowodzie osobistym mam adres gdzie wcześniej byłem zameldowany, a teraz mieszkaja tam moi rodzice. Nie wiem czy będzie to uznane za mój adres zamieszkania w RP... pracuję i mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Rastlin napisał:
Na dowodzie osobistym mam adres gdzie wcześniej byłem zameldowany,

Od kilku lat adres wpisany w dowodzie nie potwierdza adresu zameldowania

voyteg napisał:
Od kilku lat adres wpisany w dowodzie nie potwierdza adresu zameldowania

A czy potrzebuje być zameldowany by uzyskać wtórnik zgubionego prawa jazdy?

Nie ma takiego obowiazku a jak urzednik twierdzi inaczej to niech wskaze podstawe prawną.

Powrót