Wulgaryzmy na odzieży ??

• Autor wątku Autor wątku osiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam takie pytanie do ludzi obytyc z prawem.
Czy za wulgarne słowo na koszulce można otrzymać mandat karny ??

Żeby wszystko było jasne posilę się zdjęciem koszulki.

2rhpxfc.jpg

Swego czasu gdy "modne" było hasło hwdp/chwdp słyszałem o tmym że ktoś został mandatem ukarany mimo że sam ukłąd liter wulgarnym slowem nie jest. Pytam z czystej ciekawości :)

/przepraszam za zły dział i proszę o przeniesienie do dzialu z wykroczeniami/

Ostatnia edycja:
Takie paradowanie w koszulce z nieprzyzwitym, wulgarnym, obraxliwym napisem stanowi wykroczenie o ile chodzisz w niej publicznie. Wówczas może to stanowić nieobyczajny wybryk (art. 140 kodeksu wykroczeń) zagrożony karą aresztu, ograniczenia wolności lub grzywną do 1 500 zł albo tez karą nagany.

Odrazu wskazuję, że nie jesto wykroczenie publicznego nieprzyzwoitego umieszczania nieprzyzwoitych napisów, gdyż brak tu przesłanki umiejszczania w miejscu publicznym nieprzyzwoitych napisów, gdyż człowiek na którym koszulka sobie ładnie leży, miejscem publicznym nie jest.

pzdr

Ostatnia edycja:
Człowiek sam w sobie nie jest miejscem publicznym jednak skoro mandat za spozywanie alkoholu mozna dostac praktycznie wszędzie [poza miejscami wyznaczonymi] wiec idąc w czyms takim przez miasto raczej kara będzie ?? tak to widzę.

Raczej będzie, ale jak pisałem za wykroczenie nieobyczajnego wybryku (art. 140 kw) a nie za wykroczenie ublicznego nieprzyzwoitego umieszczania nieprzyzwoitych napisów (art. 141 kw). Myślę, że co najwyżej niewielka grzywna np. do 300 zł, albo nawet przy dobrych wiatrach nagana.

pzdr

Powrót