www.morele.net reklamacja prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku artiz_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artiz_

Zbanowany
Odpowiedzi
16
zień dobry.
dnia 4.02 2014 zakupiłem w sklepie internetowym Sklep internetowy Morele.net płyte
głowną za kwote 240 zł.
Niestety płyta główna uległa awarii.
Dnia 29.01.2015r wysłałem płytę za pomocą Poczty Polskiej do do
centrum serwisowego w ramach gwarancji producenta (centrum serwisowe
wskazał sklep).
Sklep morele.net nie informował mnie o stanie realizacji naprawy
gwarancyjnej dlatego wysłałem po miesiącu zapytanie,jak długo potrwa
jeszcze naprawa.
Otrzymałem odpowiedz ze sklepu iż żadna przesyłka ode mnie do serwisu
nie dotarła.
W związku z powyższym przedstawiłem odbiorcy "tracking śledzenie
paczki" (załącznik nr 1)z którego wynika iż Poczta Polska paczkę
dostarczyła.
Mimo to, sklep kazał udać mi się się na pocztę i zażądać
potwierdzenia otrzymania przesyłki (kwitu).
Dowiedziałem się od pracownika Poczty polskiej iż przesyłkę pokwitował
Gocejna Cezary oraz przystawił firmową pieczęć firmy ABC DATA SA dnia
30.01.2015r
Niestety Pani Urzędnik poinformowała mnie również iż nie może
udostępnić mi posiadanej dokumentacji odbioru paczki- z powodu iż jest
to dokumentacja słuzbowa.
W związku z powyzszym napisałem pismo reklamacyjne do Poczty Polskiej
z zapytaniem o przedstawienie dokumentu pokwitowania odbioru,na które
otrzymałem odpowiedz(zał nr 2).

Pomimo przedstawienie załacznika nr 2 firmie morele.net nadal nie chcą
zapłacic odszkodowania za utratę płyty głównej, i żądają skanu kwitu
odbioru którego ja nie mogę uzyskać.
Proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
nawet jeśli nie chcą ci udostępnić dokumentacji służbowej to z odpowiedzi na pismo reklamacyjne jasno wynika, że paczka została doręczona: "dokument oddawczy paczki pocztowej (..) doręczonej w dniu 30.01.2015 r.". Napisałbym raz jeszcze do serwisu, że paczka została doręczona, co wynika z trackingu oraz otrzymanego z poczty pisma i wezwałbym serwis do zwrotu kasy za płytę i utraconą paczkę do dnia tego i tego w terminie 14 dniu z ostrzeżeniem że później sprawa trafia na policję, do sądu i rzecznika praw konsumenta

Ostatnia edycja:
A dlaczego korespondujesz ze sprzedawcą, skoro korzystałeś z gwarancji producenta?

Ostatnia edycja:
dzięki kolego za odpowiedz.Straszyłem już ich sądem i nawet nie odpisali, Zastanawiam się czy nie pójść na policje i złozyc zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.Tylko z jakim uzasadnieniem?
wyłudzenie? paczkę otrzymali a zarzekają się że nie:evil:

loco1 napisał:
A dlaczego korespondujesz ze sprzeadwcą, skoro korzystałeś z gwarancji producenta?[/QUOTE
zakupiłem w morele.net płytę a tam na stronie w koncie mam zgłoszenie gwarancyjne i korespondencje ze sklepem,oni przekazują je do serwisu

Skoro korzystasz z gwarancji producenta, to adresatem roszczeń powinien być gwarant, a nie sprzedawca.

loco1 napisał:
Skoro korzystasz z gwarancji producenta, to adresatem roszczeń powinien być gwarant, a nie sprzedawca.

od tego trzeba zacząć. Musisz pisać do serwisu wykonującego gwarancję a nie do sklepu (sprzedawcy)

Jeśli towar wysłałeś bezpośrednio do ABC Data to morele.net nie są stroną w sprawie.

Sprzedawca może przyjąć towar w ramach gwarancji w dwóch przypadkach:

a) jest sprzedawcą i gwarantem jednocześnie (np. (bezpośredni) importer));
b) ma taki kaprys.
c) producent nie ma w PL własnego serwisu (pkt a)

Jeśli jest zewnętrzny serwis gwarancyjny to sprzedawcy jak ognia unikają przyjmowania uszkodzonego sprzętu w ramach gwarancji.

Zresztą... jaka to płyta/marka/model?

I...wszystko zapewne masz zapisane w ogólnych warunkach gwarancji.

Płyta główna to Asus do htpc napisałem e-mail do abc data opisując problem. Zobaczymy co odpiszą. Oczywiście na bieżąco będę tu zamieszczał informacje o obrocie sprawy.

Witam , mam podobny problem z morele , kupiłem u nich kamerkę samochodową i okazało się że jest wadliwa w 20 dniu od daty zakupu przekazałem z powrotem do morele( siedziby firmy współpracującej z morele w której odebrałem towar) po 20 dniach od daty zwrotu kamerki w ramach RĘKOJMI napisałem do nich pismo , na które odpowiedzieli mi iż w związku z przyjęciem przez nich REKLAMACJI i odesłaniem do producenta mam czekać na decyzję . Odpisałem im iż wystąpiłem o zwrot należności za kamerkę w związku z jej wadą uniemożliwiającą właściwą pracę a nie o naprawę. Odpisali mi że mam czekać na decyzję producenta. Obecnie minęło ponad 30 dni od daty zwrotu do morele i nie odpowiadają na moje pisma. Poradźcie co robić. Z góry dziękuję za poradę. Robert

wysłałem email do centrum gwarancyjnego ABC DATA z zadaniem zwrotu za utrate przez niech płyty głównej.
Odpowiedz z ich strony pozytywna dla mnie. Wkońcu po 3 miesiącach cos ruszyło.
Swoja drogą to oststnie moje zakupy na morele.net
Nie chce mieć juz z nimi nic do czynienia. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moja "sprawą"

robmark napisał:
Witam , mam podobny problem z morele , kupiłem u nich kamerkę samochodową i okazało się że jest wadliwa w 20 dniu od daty zakupu przekazałem z powrotem do morele( siedziby firmy współpracującej z morele w której odebrałem towar) po 20 dniach od daty zwrotu kamerki w ramach RĘKOJMI napisałem do nich pismo , na które odpowiedzieli mi iż w związku z przyjęciem przez nich REKLAMACJI i odesłaniem do producenta mam czekać na decyzję . Odpisałem im iż wystąpiłem o zwrot należności za kamerkę w związku z jej wadą uniemożliwiającą właściwą pracę a nie o naprawę. Odpisali mi że mam czekać na decyzję producenta. Obecnie minęło ponad 30 dni od daty zwrotu do morele i nie odpowiadają na moje pisma. Poradźcie co robić. Z góry dziękuję za poradę. Robert

to chyba jednak nie podobny problem do mojego.Morele w ciagu 14 dni powinno wystawić decyzje co dalej ze sprzetem. Za kazdym razem przeciągają maksymalnie

Witam właśnie nie wiem co dalej oddać ich do sądu?

przede wszystkim sprecyzuj czy kamerkę kupiłeś w sklepie bo nie wiem co znaczy "siedziby firmy współpracującej z morele w której odebrałem towar" oraz gdzie złożyłeś reklamacje i na jakie przepisy się powołałeś? (ustawa konsumencka czy gwarancja)

Witam powołałem się na ustawę konsumencką , a kupiłem w oddziale firmy morele.

popatrz na post #11 napisałeś że wystąpiłeś do nich w ramach RĘKOJMI a teraz piszesz że powołałeś się na ustawę konsumencką. Jedno przecież wyklucza drugie

Kasę odzyskałem po tym jak postraszylem ich policja.dziekuje za pomocą za pomoc

Witam , dostałem pismo że mam podać nr konta to dokonają zwrotu za kamerkę. Dzięki za pomoc , naprawdę warto prosić na tym forum o poradę jest bardzo pomocna. :brawo::winko:

Powrót