Wybór opodatkowania. Co teraz?

• Autor wątku Autor wątku Alu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie.

Niedawno załóżyłem firmę, odzież motocyklowa - sprzedaż. Wybrałem opodatkowanie od dochodów Ryczałt i wybrałem na razie brak podatku VAT (zwolnienie do 10.000 euro).

Jak teraz wygląda sprawa dalsza?

Czy mogę kupować towar na Fak. VAT? Czy jak kupie towar powiedzmy za 400 zł to muszę do niego doliczyć 22%?

Pomóżcie... :/

10 000 euro już nieaktualne - obecny limit to 50 000 PLN. :)
Zwykle sprzedawcy-hurtownicy wystawiają faktury VAT.
Teraz należy ustalić cenę sprzedaży, do brutto dodać swoją marżę.
Mamy więc cenę sprzedaży.
Pozostaje czekać na klientów i zapisywać przychody.
Jeśli klient zażąda rachunku, należy mu wystawić i wpisać do ewidencji sprzedaży.
Przypominam, że zwolnieni z VAT nie wystawiają faktur, tylko rachunki (cena netto=brutto).

Czyli (dla głąba) dostaję spodnie od dostawcy za 1000 zł, dodaje do tego swoje 200 zł i sprzedaję za 1200 zł? Nie muszę do tego dodawać już nic poza swoją marżą?

Dokładnie :) Ciężki będzie pierwszy miesiąc.
Pamiętać też należy o tym, że po przekroczeniu obrotu 20.000 zł należy kupić i zainstalować kasę fiskalną. (w porozumieniu z US, który dokona tzw. fiskalizacji kasy).

Rozumiem... a te dochody zapisywać póki co gdzie? Na kartce nawet? ;). Niedługo będę mieć księgową, więc ona będzie prowadziła rachunkowośc, jednak póki co w jaki sposób np. mogę wystawić rachunek klientowi?

Czy te 50.000 zł to jest dochodu na CZYSTO czy ogólnie, nie licząć kosztów przychodu?

W sensie jak kupie spodnie za 1000, sprzedam za 1200 to do tych 50.000 zł liczy się 1200 czy 200 zł?

Pozdrawiam!

Pan jest ryczałtowcem, Pan nie może odliczać żadnych kosztów (prócz ZUS).
Te 50 000 limitu przy VAT i 20 000 do kasy fiskalnej - to przychód (dochód to przychód minus koszty).
Każdą kwotę utargowaną należy zapisać w zeszycie, po zakończeniu w danym dniu sprzedaży należy wystawić dowód wewnętrzny - "Dzienne zestawienie sprzedaży", oraz dokonać wpisu do ewidencji przychodów.
Należy też zakupić bloczek rachunków. Wystawiać zgodnie z opisem rubryk.
Każdy wystawiony rachunek należy wpisywać do ewidencji przychodów.

Rozumiem... jednak dokonałem zamowienia już na kwotę ponad 60.000 zł... Więc jak wydam 60.000 zł i dostanę 50.000 zł to już muszę stać się VATowcem? Dopiero jak sprzedam?

Uffff, jak ciężko :)
Mówimy przecież cały czas o przychodach.
Proszę jak najszybciej zgłosić się do jakiegoś biura księgowego, bo narobi se Pan kłopotów. Trudno mi na forum prowadzić szkolenie :).

Tak też zrobię w poniedziałek ... wstyd :D

No cóż, jeden jest dobry w tym inny w czymś innym :D

Nikt nie jest alfą i omegą i nie należy się tego wstydzić. Prawo finansowe jest bardzo niejasne i trzeba mieć dużo lat praktyki aby nie robić pomyłek. Nie wystarcza nauczyć się na pamięć ordynacji i ustaw :).

No nic, dziękuje Ci bardzo za pomoc!! ;)

Powrót