Wybor PKD Handel

• Autor wątku Autor wątku Vio2019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vio2019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

miałbym prośbe z wyborem kodu PKD do działalności, sposób rozlicyania ryczałt 8,5%.

otwieram działalność jako konserwator UTB czyli konserwacja suwnic, żurawi stacjonarnych itp.
Chcę to zarejestrować pod następujace kody PKD,

29.22Z Produkcja urządzeń dźwigowych i chwytaków
29.24 B Działalność usługowa w zakresie instalowania, naprawy i konserwacji maszyn ogólnego przeznaczenia, gdzie indziej niesklasyfikowana

chciałbym dodatkowo sprzedawać podzespoły do suwnic typu przewody, styczniki, kasety sterownicze, koła jezdne itd, tylko nie potrafię przypisać zadnego kodu PKD, ma ktoś pomysł jaki PKD wybrać i żeby być na podatku 8,5%? do VAT R tez sie chce zglosic zeby wystawiac faktury VAT,

Pozdrawiam

to ma być spółka czy działalność indywidualna? Bo jeśli spółka (podlegająca wpisowi do KRS) to pomyślałbym o bardziej pojemnych _dwucyfrowych_ kodach.

witam,

bedzie to działalność indywidualna, jednoosobwa.

napisz w jaki sposób będziesz to sprzedawać:
np. wysyłkowo przez stronę internetową,
np. na targowisku z samochodu,
np. wysyłkowo po kontakcie telefonicznym,
np. w stacjonarnym sklepie, itp?

chcialbym sprzedawac te rzeczy na allegro ewentualnie sklep internetowy.

do praktycznie _dowolnego_ handlu w internecie (i na allegro i poza allegro) wystarczy Tobie kod PKD 47.91.Z (jak wpiszesz ten kod to _w_internecie_ możesz _detalicznie_ handlować _wszystkim_ cokolwiek zechcesz)

ale "na wszelki wypadek" (gdyby trafił sie klient np. z rekomendacji: "kolega kupił i sobie chwalił, to i ja chcę kupić" który przychodzi do Twego biura albo do Twego domu) dodaj jeszcze PKD 47.99.Z (czyli handel "w dowolny inny sposób)

w ten skrótowy sposób opiszesz (_nie_dotyczący_samochodów_) cały handel internetowy i cały handel nieinternetowy

Ostatnia edycja:
No ok, tylko Jak to wyglada jeszcze z podatkiem od przychodu, pozostane nadal przy tych 8,5%?

Pozdrawiam

kwestia tego czy zachowasz prawo do ryczałtu NIE zależy od tego co zadeklarujesz wg PKD

ciężko byłoby cytować tutaj albo streszczać ustawę liczącą 110 stron, ale jeśli nie złamiesz ustawowych warunków zwolnienia opisanych w ustawie, to nadal zostaniesz przy 8,5%.

Witam,

powiedzcie mi jeszcze jedno, gdzie moge to sprawdzic jaka stawke podatku dochodowego przypisana jest wybrany kod PKD? Oczywisice mowa o ryczacie 8,5%.

zamierzam zalozyc serwis urzadzen dzwignicowych, przypisalem kody PKD:

47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami

47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej

33.12.Z Naprawa i konserwacja maszyn

28.22.Z Produkcja urządzeń dźwigowych i chwytaków

33.14.Z Naprawa i konserwacja urządzeń elektrycznych

27.12.Z Produkcja aparatury rozdzielczej i sterowniczej energii elektrycznej

Jak myslicie, moje kody PDK sa odpowiednie pod ryczalt 8,5?

Pozdrawiam

Powrót