wybór prezesa spółki

• Autor wątku Autor wątku hanapolska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanapolska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam pytanie odnośnie wyboru prezesa spółki z o.o. Czy prezesa takiego wybiera zarząd? Czy może nim być członek zarządu? Oraz czy wybór prezesa trzeba zgłaszać do KRS? I jeszcze ostatnie pytanie zgłoszenie takie kosztuje?
Pozdrawiam,
Asia.

Witam,
dzięki za linka, niestety nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytania. Więc jeśli ktoś mógłby mi pomóc to czekam.
Pozdrawiam,
A.

Ale przecież tam są odpowiedzi na twoje pytania, wystarczy przeczytać.

Wybór członków zarządu w tym prezesa zależy od tego co postanowią wspólnicy w umowie. Zarząd może byc powołany uchwała zgromadzenia wspólników, przez rade nadzorczą, w sposób mieszany. zarząd musi być powołany do momentu zarejestrowania spółki. A jak spółkę się rejestruje to należy do wniosku dołączyć odpowiednie dokumenty wymienione w art. 166 i 167 ksh. Oczywiście wniosek trzeba opłacić.
Może być przecież też tak, że wybieramy ponownie zarząd w tym prezesa. Więc tez trzeba zgłosić zmianę zarządu do rejestru.

poranna_kawa napisał:
Wybór członków zarządu w tym prezesa zależy od tego co postanowią wspólnicy w umowie. Zarząd może byc powołany uchwała zgromadzenia wspólników, przez rade nadzorczą, w sposób mieszany. zarząd musi być powołany do momentu zarejestrowania spółki. A jak spółkę się rejestruje to należy do wniosku dołączyć odpowiednie dokumenty wymienione w art. 166 i 167 ksh. Oczywiście wniosek trzeba opłacić.
Może być przecież też tak, że wybieramy ponownie zarząd w tym prezesa. Więc tez trzeba zgłosić zmianę zarządu do rejestru.

Oczywiscie zmiane zglaszamy do KRS jezeli wybrano nowego prezesa lub czlonkow zarzadu. Jezeli sa to te same osoby, zmiany nie zglaszamy we wniosku.

Powrót