wybór przedmiotów rozszerzonych

• Autor wątku Autor wątku FRANIA97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FRANIA97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam :) Bardzo proszę o pomoc, to mój pierwszy post na forum. Chodzę do 2 klasy liceum ogólnokształcącego. Problem dotyczy liczby przedmiotów rozszerzonych jakie zostały mi niejako narzucone- realizuję bowiem 3 przedmioty w "rozszerzeniu". Z tego co się orientowałam to od 2012 roku obowiązuje ustawa mówiąca, iż uczeń będzie realizował w klasie pierwszej wszystkie przedmioty w zakresie podstawowym, a w kwietniu, w wyniku przeprowadzonej przez szkołę ankiety- wybierze przedmioty rozszerzone. U mnie w szkole takiej ankiety nie było. Chciałabym wypisać się więc z trzeciego przedmiotu rozszerzonego, ponieważ nie jestem zainteresowana jego realizacją w takim zakresie. Niestety, pani Dyrektor nie wyraża zgody. Powołuje się na to ,iż mój wybór podczas rekrutacji był dla mnie wiążący, podczas gdy ta ustawa chyba właśnie ma zapewnić uczniom możliwość zmiany decyzji i kształcenie się w kierunku najbardziej im odpowiadającym! Szkoła nie posiada aktualnego statutu(jest z 2009 roku, kiedy nie obowiązywała jeszcze ta ustawa) a na stronie szkoły, ani w żadnym dokumencie nie ma wzmianki o tym ,że wybór podczas rekrutacji jest dla mnie wiążący, że szkoła nie ma zamiaru postępować zgodnie z ustawą. Nie ma nawet regulaminu rekrutacji. Bardzo proszę o pomoc, czy mogę ubiegać się o wypisanie mnie z zajęć realizowanych w zakresie rozszerzonym? Czy rzeczywiście wybór rekrutacyjny był dla mnie wiążący?Z góry dziękuję Wam za pomoc ;)

Witam, sam jestem w 3 liceum i u nas sytuacja była taka sama. W klasie o moim profilu mat-fiz, zostały nam narzucone przedmioty rozszerzone matematyka i fizyka, i to jest jak najbardziej zgodne z tym co było mówione. Dalej do wyboru był 1 z 3 przedmiotów - geografia,biologia, angielski. Oczywiście można chodzić na 2 z nich (ang i bio/geo) jeżeli ktoś chcę (bo biologia i geografia jest w tym samym czasie). Wypisać się z nich nie można, ale można dogadać się z nauczycielem aby ten nie wymagał od Ciebie tyle co od tych co zdają. Ja sam zdaje niemiecki, a chodzę na biologie.

Powrót