witam
do Janusza - a co ma posługiwanie sie starym książeczkowym dowodem do tego, że pytający po raz pierwszy będzie miał dowód osobisty; zbyteczny był twój post tutaj
z jednej strony prawnik winien się uczyć całe życie, jak w każdym zawodzie; jednakże dodam od siebie - co niektórzy winni do końca swych dni uczyć się czytac poprzedzające ich posty - zważ Januszu, że pytający po moim poście wskazał, że dopiero wyrabia sobie pierwszy dowód, to po co ta uwaga i poprawka jak ona nic nie wnosi, a nikt inny poza pytającym nie będzie wchodził w ten temat; to była zbyteczna uwaga
zresztą ja poleciłem pytającemu by udał sie do UM i tam wszystko mu wyjaśnią
do Markiza32 - prosze dokładniej przeczytać przepis ordynacji wyborczej przeze mnie wskazany - tam chodzi o dokument umożliwiający stwierdzenie tożsamości, a nie dokument stwierdzający tożsamość; w tym ostatnim wypadku zapewne jest to tylko dowód osobisty i paszport, a w pierwszym - nie tylko dowód czy paszport; wszelkie dokumenty umożliwiające stwierdzenie tożsamości; zgadzam się że prawo jazdy nie są dokumentem stwierdzającym tożsamość, ale zapewne jest to dokument umożliwiający taką tożsamość ustalić/stwierdzić; trzeba czytac przepisy dokładnie - słowa w nich użyte przez ustawodawcę nie są rzucane na wiatr;
pzdr