Wybory + dowód

• Autor wątku Autor wątku D3vilroot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

D3vilroot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Za jakiś tydzień są wybory. Bardzo chciałem wziąc w nich udział, ale nie posiadam jeszcze dowodu osobistego. Paszport natomiast stracił ważnośc w maju tego roku. Czy mogę przedstawic jakiś dokument, który upoważni mnie do głosowania? Gdzie taki zdobyć jesli to możliwe?

witam

art.68 ust.1 Ordynacji wyborczej do Sejmu i Senatu - przed przystąpieniem do głosowania wyborca okazuje obwodowej komisji wyborczej dokument umożliwiający stwierdzenie jego tożsamości - w mojej ocenie prawo jazdy jest takim dokumentem;
jeżeli jednak nie masz żadnego, to udaj się do wydziału spraw obywatelskich UM w swoim mieście i zapytaj co w tej sytuacji gdy nie masz dowodu osobistego lub ważnego paszportu;
ważne jest to, dlaczego nie masz jeszcze dowodu osobistego - chodzi o wymianę; zatem dopóki nie otrzymasz nowego dowodu osobistego, masz prawo posługiwać się ważnym do końca tego roku dokumentem książeczkowym

pzdr

Sęk w tym, że dopiero co złożyłem wniosek o mój pierwszy dowód osobisty. Musze poczekac jakieś 4 tygodnie. Prawa jazdy nie mam, a paszport wygasł.. może ktoś wie co jeszcze mógłbym zrobic?

witam

pisałem, że najlepiej udaj się do wydziału obywatelskiego Urzędu Miasta w swoim mieście i zapytaj się co w tej sytuacji masz zrobić; tam zapewne pomogą ci; nic innego nie można zrobić w twej sytuacji - wskazałem ci przepis ordynacji wyborczej - on obowiązuje wszystkich; nikt inny nie wymyśli ci nic rewolucyjnego poza wskazanym przepisem; można posłużyć się legitymacją szkolną ale nie wiem jak to wygląda w praktyce, dlatego udaj się do UM

pzdr

[cytat="KrzysztofN"] masz prawo posługiwać się ważnym do końca tego roku dokumentem książeczkowym[/cytat]

N i e p r a w d a.
W przyjętej przez Sejm w dniu 7 września b.r. ustawie, wydłużono okres posługiwania się starymi, książeczkowymi dowodami osobistymi do dnia 31 marca 2008 roku.
Jak już raz stwierdziłem, prawnik musi uczyć się codziennie :)

witam

do Janusza - a co ma posługiwanie sie starym książeczkowym dowodem do tego, że pytający po raz pierwszy będzie miał dowód osobisty; zbyteczny był twój post tutaj
z jednej strony prawnik winien się uczyć całe życie, jak w każdym zawodzie; jednakże dodam od siebie - co niektórzy winni do końca swych dni uczyć się czytac poprzedzające ich posty - zważ Januszu, że pytający po moim poście wskazał, że dopiero wyrabia sobie pierwszy dowód, to po co ta uwaga i poprawka jak ona nic nie wnosi, a nikt inny poza pytającym nie będzie wchodził w ten temat; to była zbyteczna uwaga

zresztą ja poleciłem pytającemu by udał sie do UM i tam wszystko mu wyjaśnią

do Markiza32 - prosze dokładniej przeczytać przepis ordynacji wyborczej przeze mnie wskazany - tam chodzi o dokument umożliwiający stwierdzenie tożsamości, a nie dokument stwierdzający tożsamość; w tym ostatnim wypadku zapewne jest to tylko dowód osobisty i paszport, a w pierwszym - nie tylko dowód czy paszport; wszelkie dokumenty umożliwiające stwierdzenie tożsamości; zgadzam się że prawo jazdy nie są dokumentem stwierdzającym tożsamość, ale zapewne jest to dokument umożliwiający taką tożsamość ustalić/stwierdzić; trzeba czytac przepisy dokładnie - słowa w nich użyte przez ustawodawcę nie są rzucane na wiatr;

pzdr

[cytat:274dc4a6]wydłużono okres posługiwania się starymi, książeczkowymi dowodami osobistymi do dnia 31 marca 2008 roku.[/cytat:274dc4a6]

Ale chyba tylko z potwierdzeniem, że złożyło się wniosek o nowy dowód

witam

LUKAS63 ma całkowitą rację - tak jest w ustawie - posługiwanie się starym książeczkowym dowodem jest możliwe do daty wskazanej przez ciebie Januszu, jednakże warunkiem tego jest złożenie wniosku o nowy dowód do konca tego roku - jak widzisz, także ty do końca swych dni musisz się uczyć :) a jakie jest źródło - strona ministerstwa spraw wewnętrznych i administracji

pzdr

:ok:
Brawo, ale dlaczego autor tematu nie dostał odpowiedzi?
Czyżbyście drodzy odpowiadający jej nie znali?
Cytowanie ustaw - to każdy potrafi.

Otóż w praktyce można posłużyć się jakimkolwiek dokumentem ze zdjęciem, który oczywiście zawiera dane posiadacza, może to być: dowód, paszport, książeczka wojskowa, legitymacja ubezpieczeniowa, prawo jazdy, legitymacja szkolna itp.
Piszę to jako były kilkakrotny przewodniczący obwodowych komisji wyborczych. Ja w takich przypadkach podejmowałem decyzję w lokalu wyborczym. :)

Potwierdzam.. Właśnie wróciłem z wyborów
Wystarczyła legitymacja szkolna :ok: i nie było żadnych problemów
Zachęcam jeszcze wszystkich do głosowania, mamy jeszcze czas

Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

:brawo:
Jednak nie wystarczy umieć czytać przepisy prawne, trzeba je jeszcze zrozumieć i umieć zastosować.
Widzę, że Obwodowe Komisje Wyborcze to potrafią. :wink:

a jak wygląda sprawa z zasiadaniem w komisjach wyborczych mając wyrok za jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu?

Komitety wyborcze powinny kierować do komisji osoby bez skazy. Jeżeli robią to inaczej to nie jest właściwe. Przeciwskazań prawnych w tym temacie jednak nie ma.

Powrót