Wybuch baterii

• Autor wątku Autor wątku pytanieopolise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanieopolise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Jakiś 1 stycznia 2023 r. zakupiłem baterię "Akumulator Li-Ion 11.1V 3000mAh stick (DEANS) TITAN" poprzez sklep Allergo [https://allegro.pl/uzytkownik/vip1977/sklep]. Bateria była używana trzy razy podczas strzelania 7-9 lutego. Już 9 lutego zaczęły pojawiać się problemy podczas ładowania ładowarką Redox Alpha V2. Ładowarka ta nie radziła sobie tylko z tą baterią. Inne dwie naładowała bez problemów. Podczas trzeciej ostatniej strzelaniny 9 lutego, bateria bardzo szybko się rozładowała mimo, że ładowarka godzinę wcześniej wskazywała naładowanie do pełna. 10 stycznia w domu zdecydowałem się ją naładować, pozostawiając w pokoju. Wracając, siostra poczuła dym na piętrze, jak się okazało bateria wybuchła. Spaliła część dywanu, okopciła boazerię i częściowo szafkę. Gdyby siostra nie szła na piętro, dom mógłby się spalić.

Proszę o informację jak dalej postępować. Posiadam zapakowaną spaloną baterię oraz ładowarkę. Kierować się do sklepu Allegro? Iść z tym też lub tylko do producenta TITAN?

O co mogę się ubiegać oprócz reklamacji? Czy mogę żądać odszkodowania, jeśli tak to, co będzie podstawą do jego wyliczenia?

Bardzo proszę o pomoc.

Zasadnicze pytanie - kupiłeś od firmy i 1 stycznia 2023? Bo od początku roku są nowe przepisy względem reklamacji konsumenta a link jest nieprawidłowy - nie odnajduje strony sprzedawcy.
Dodatkowo, czy zrobiłeś może zdjęcie zanim spakowałeś baterię, żeby udokumentować zniszczenia w okolicach samej baterii i ładowarki?
Czy instrukcja użytkowania baterii pozwala na zostawienie ładującej się baterii bez nadzoru?

Bateria Litowa itp. itd. to bardzo niebezpieczna rzecz. Jeśli ktoś nie jest elektronikiem - kupować firmowy sprzęt wraz z ładowarką oryginalną a nawet wtedy nie ładować bez dozoru. Sąsiadowi wybuchł tel. samsung - bez ładowania. Dobrze że przy domownikach. Mnie zapalił się samochód na minutę podszedłem pod przedszkole, dobrze że ktoś zadzwonił po straż a miała....140? mb ! Straty olbrzymie.

jw. na 100% masz określone ze nie wolno zostawiać łądującej się baterii bez nadzoru. Inna sprawa, to bedziesz musiał udowodnić, że wadliwa była bateria a nie ładowarka. Jako, że obie rzeczy spłonęły to może być ciężko.

@Mannelich
Zasadnicze pytanie - kupiłeś od firmy i 1 stycznia 2023? Bo od początku roku są nowe przepisy względem reklamacji konsumenta, a link jest nieprawidłowy - nie odnajduje strony sprzedawcy.

Dokładnie 1 stycznia 2023 r. o 12:18
Sklep: https://allegro.pl/uzytkownik/vip1977/sklep

Dodatkowo, czy zrobiłeś może zdjęcie zanim spakowałeś baterię, żeby udokumentować zniszczenia w okolicach samej baterii i ładowarki?
Czy instrukcja użytkowania baterii pozwala na zostawienie ładującej się baterii bez nadzoru?

Mam zdjęcia spalonego dywanu i okopconej boazerii. Ale pierw wynieśliśmy się palące rzeczy, przede wszystkim baterię więc nie ma zdjęć zniszczeń wraz z baterią. Wszystko jest po wyniesieniu udokumentowane.

Ładowarka i spalona bateria są osobno zabezpieczone i zapakowane jako dowód.

@Lovor
jw. na 100% masz określone ze nie wolno zostawiać łądującej się baterii bez nadzoru. Inna sprawa, to bedziesz musiał udowodnić, że wadliwa była bateria a nie ładowarka. Jako, że obie rzeczy spłonęły to może być ciężko.

Ładowarka dalej ładuje.

1 stycznia 2023 r. zakupiłem baterię "Akumulator Li-Ion 11.1V 3000mAh stick (DEANS) TITAN"

Producentem był Specna Arms, nie Titan!
----------------------
Panowie do kogo się zwrócić o zwrot, odszkodowanie? Mogę uderzyć wprost do producenta? Co w sytuacji, w której ktoś był w pokoju w trakcie ładowania?

Bateria i ładowarka ( wklej linki co to) są dowodami ale jeśli biegły oceni że nie da się zobaczyć szczegółów to musiałbyś mieć identyczne rzeczy! Ponieważ w dobrym sprzęcie jest drobna elektronika, niezwykle istotna! Próbuj ugody ze sprzedawcą! Jak jest solidny producent to ok. Nie kupować CENY a towar! I to się tyczy Głównie Handlowców ! Niestety sam daję się nabrać i kupuję ,,chinszczyznę,, Niestety gdy informuje o wadach, polski sprzedawca wręcz się wścieka:( Sam się zastanawiam czy UOKiK nie powinien działać na rynku bez żadnych zgłoszeń klientów. Bo ile domów, samochodów i innego mienia jest uszkodzonych a ludzi wręcz ginie?

Jeżeli będziesz składał reklamację to przede wszystkim w oparciu o ustawę o prawach konsumenta, która została znowelizowana 1 stycznia 2023 roku i powołujesz się na art.43d - towar niezgodny z umową. Tyko nie wiem jak ugryźć kwestię powstałych szkód - należy oprzeć się o kodeks cywilny czy wspomnianą ustawę? Doczytaj ten temat albo może ktoś wypowie się z większa wiedzą.
Z całą pewnością jeżeli sprzedawca odrzuci roszczenie to pozostaje rzeczoznawca, rzecznik praw konsumenta oraz sąd.

Oczywiście towaru nie wysyłaj. Wpierw biegły. Ja mimo znacznej szkody w samochodzie odpuściłem.

Powrót