Wybuch podgrzewacza elektrycznego

• Autor wątku Autor wątku stanley85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stanley85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Kilka tygodni temu porannej kąpieli o mało nie przypłaciłem życiem.
W styczniu 2018 roku kupiłem podgrzewacz elektryczny bardzo znanej, dużej polskiej firmy. Został zamontowany w listopadzie 2018. Jako, że nie mieszkam w Polsce właściwie nie był używany. Może 3, 4 razy. W kwietniu miałem miesiąc urlopu, i mówiąc krótko doszło do wybuchu. Jak się okazało po krótkim czasie gdy dotarło do mnie co się stało, doszło do rozerwania nowoczesnego podgrzewacza elektrycznego. Rozerwana obudowa zrobiła dziury w suficie, rozbiła lustro, doszło do wycieku oraz zwarcia. W całej łazience można było znaleźć odłamki podgrzewacza jak po granacie odłamkowym. Gdyby nie fakt, że stałem za ścianką prysznica, mógłbym już teraz tutaj nie pisać. Ze względu na typowe miejsce montowania podgrzewacza, ten wybuchł by mi prosto w twarz , gdyby do tego doszło klika sekund wcześniej. Zgłosiłem to natychmiast do producenta. Serwisant wygadał się, że to nie jest pierwszy wybuch i zdarzały się już w przeszłości. Już następnego dnia chciał przysłać ekipę z nowym podgrzewaczem - z innym modelem który "posiada podwójne zabezpieczenie i nie stanowi zagrożenia. W razie przegrzania następuje jego wyłączenia a nie wybuch". Nie zgodziłem się na demontaż żadnego z elementów, w rachubę wchodziły jedynie oględziny. Dyrektor działu technicznego który się ze mną kontaktował, cały czas bardzo nalegał na wydanie podgrzewacza. Po audycie u mnie w domu, firma nie była w stanie ustalić dlaczego doszło do wybuchu - stwierdzili, że wada tkwiła gdzieś w produkcie i potrzebne są dodatkowe badania do których potrzebują zdemontować podgrzewacz. Następnie zasłonili się całkowicie firmą ubezpieczeniową - Ergo Hestia. W trakcie rozmów z przedstawicielem firmy były rozmowy o zadośćuczynienie, ale ostatecznie i to zepchnęli na firmę ubezpieczeniową. Jest dla mnie jasne, że nie leży to w gestii firmy ubezpieczeniowej, która zlikwiduje jedynie zniszczenia. Mam więc następujące pytania:

1. Gdzie można zgłosić ich produkt jako produkt niebezpieczny - serwisant wygadał się ,że do takich wybuchów dochodziło, firma sprzedaje ten model na cały świat i robią to dalej. Nie są w stanie ustalić co było przyczyną wybuchu, więc istnieje bardzo duże ryzyko, że tysiące osób mają na ścianie zamontowaną bombę.

2. Jak najlepiej nagłośnić sprawę.

3. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda temat zadośćuczynienia i ewentualnego odszkodowania za traumę. Nie ukrywam, że widząc podgrzewacz elektryczny w jakiejkolwiek łazience czuje mówiąc delikatnie niepokój. A te są teraz wszechobecne.

4. Gdzie najlepiej udać się po fachową pomoc w tej sprawię. Chętnie oddam ją w ręce profesjonalisty.

Pozdrawiam
S.

Jak chcesz nagłośnić jak nawet tu nie podajesz nazwy ?
Też użytkuję podgrzewacz elektryczny i jestem przerażony ,bo w domu są dzieci
Koniecznie zgłoś to do federacji konsumentów i inspekcji handlowej

Pracuje nad tym. Niedługo pojawi się witryna poświęcona tej firmie.
Do tego czasu chciałbym się dowiedzieć od strony prawnej jak to wygląda.
Powodów do przerażenia jest dużo. W życiu nie pomyślał bym że mógł bym zginąć od elektrycznego podgrzewacza.

Najważniejsze z poradnika odnośnie odszkodowania jest to zdanie:

"Postępowanie toczy się przed sądem cywilnym z powództwa osoby poszkodowanej. Konsument nie musi udowadniać winy przedsiębiorcy, musi natomiast wykazać związek przyczynowy między poniesioną szkodą i tym, że szkoda powstała wskutek użytkowania produktu niebezpiecznego."

Natomiast najważniejsze dla nas, użytkowników, jest to abyś natychmiast podał nazwę i model urządzenia

Radze ci zdobyc opinie rzeczoznawcy co wlasciwie sie stalo bo narazie jedyne co wiadomo to to, ze cos wybuchlo a nie wiadomo czy moze jednak uzytkownik podczas instalacji/uzywania nie dał ciała.

Zgodziłem się na audyt w domu, przeprowadzony przez technika firmy Kospel.
Mieszkanie jest po kapitalnym remoncie - wszystkie instalacje elektryczna i wodno-kanalizacyjna zostały wykonane od podstaw. Na wszystko posiadam dokumenty, potwierdzenia oraz odbiory. Po wizycie technika z firmy Kospel została mi przesłana następująca odpowiedź:

"W nawiązaniu do Pana zgłoszenia wady podgrzewacza elektrycznego (model ***) z dnia 24 kwietnia 2019r. a w związku z ustaleniami dokonanymi przez naszego serwisanta przyznajemy, iż przyczyną zaistniałego zdarzenia mogła być jego wada. W związku z tym, iż nie ma możliwości jego naprawy proponujemy ( w ramach udzielonej gwarancji) jego wymianę na wolny od wad"

Poza tym obsługa podgrzewacza właściwie zamyka się w ustawieniu temperatury. Jak wspomniałem wyżej, w trakcie zgłaszania sytuacji, osoba z która rozmawiałem od razu powiedziała, że doszło zapewne do rozerwania "zespołu grzejnego wody" i że zdarzało się to w przeszłości. Zaproponował wymianę na "bezpieczny" model *** który "posiada podwójne zabezpieczenie, który wyłącza podgrzewacz nie powodując wybuchu"

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy spełniłeś wymagania stawiane w Instrukcji urządzenia?
"9. Podłączenie podgrzewacza do sieci elektrycznej oraz pomiar skuteczności ochrony
prze ciw pora że nio wej powinien wykonać elektryk z uprawnieniami.
10. Podgrzewacz należy bezwzględnie uziemić.
11. Urządzenie powinno być na stałe podłączone do instalacji elektrycznej z zaciskiem
uziemiającym.
12. Instalacja elektryczna powinna być wyposażona w urządzenia ochronne
różnicowoprądowe oraz środki zapewniające odłączenie urządzenia od źródła
zasilania, w których odległość między stykami wszystkich biegunów wynosi nie
mniej niż 3mm."

Z tego co wyczytałem na ich stronie żadnych badań zewnętrznych nie mają . Dopuszczenie do obrotu na podstawie Deklaracji Zgodności, czyli Producent deklaruje zgodność z parametrami i wymogami i za nie odpowiada.

Sorry,ale prawie się zdublowało, bo równo pisaliśmy.

Z mojej strony absolutnie wszystko zostało wykonane zgodnie ze sztuką.

Obser czy mógłbyś wyjaśnić kwestię dopuszczenia do obrotu na podstawie Deklaracji Zgodności.

Po prostu skrócono procedurę i Producent, lub Importer może wystawić Deklarację Zgodności CE pozwalającą na wpowadzenie towaru do obrotu. I on też za to odpowiada, czy spełnione są wszystkie normy bezpieczeństwa i inne parametry. I tak badania były fikcją, bo można dać 10 szt na badania, a produkcja będzie wykonywana pod innym reżimem.

Powrót