WYCENA APORTU

• Autor wątku Autor wątku MONIA2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MONIA2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Proszę o pomoc.
Prowadzę działalność gospodarczą i chcę wnieść całą działalność aportem do nowo utworzonej sp. zo.o. Jak dokonać wyceny mojej dotychczas prowadzonej dzialności którą chcę wnieść do spółki? czy to będzie wycena aportu wg. wartości początkowej czy wartości rynkowej czy jeszcze innej?-gdzie szulac info na ten temat?Będę wdzięczna za szybką pomoc. Dziękuję.

1.2. Wycena Aportu Przepisy Kodeksu spółek handlowych nie określają zasad wyceny wkładów niepieniężnych wnoszonych do spółek kapitałowych. W przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością wyceny wnoszonych do spółki dóbr dokonują sami wspólnicy. Przyjmuje się, że przedmiot Aportu powinien zostać wyceniony w wartości rynkowej. Wartość ta powinna być równa co najmniej wartości nominalnej udziałów. W piśmiennictwie często jest podkreślane, że granicę swobody wspólników w szacowaniu Aportu wyznacza zasada ochrony bezpieczeństwa obrotu i słusznych interesów wierzycieli. Wyceny dokonuje się na dzień zawarcia umowy spółki. Umowa spółki powinna szczegółowo określać przedmiot wkładu niepieniężnego, osobę wspólnika wnoszącego Aport oraz liczbę i wartość nominalną objętych w zamian udziałów.

za prawidłową wycenę aportu odpowiada zarząd sp z o. o. - składa oświadczenie, iż wkłady na pokrycie apitału zakładowego zostały w całości wniesione. Powinna być przyjęta wartość rynkowa przedsiębiorstwa.

Powrót