wycena ruchomości przez komornika-wartość oszacowania

• Autor wątku Autor wątku aprilkw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aprilkw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie! Mam nastepujący problem: pierwszy komornik w czasie egzekucji samochodu wycenił ( oszacował ) go na zbyt wysoką wartość. Ruchomość ta nie jest warta tyle. Teraz sprawę prowadzi drugi komornik, który uważa że samochód jest za wysoko oszacowany. Jednak jesteśmy już na etapie dugiej licytacji ( za 2 tygodnie ). Oczywiście nikt tego samochodu nie kupi za taką wartość. Co mogę zrobić aby zmienić tą wartość oszacowania? Jakie pismo złożyć do komornika? Czy jeszcze mogę coś zrobić z tą egzekucją ruchomości? Jeżeli do druga licytacja "nie wypali" to komornik umorzy egzekucję :o Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc

Można złożyć skargę na wysokość oszacowania ruchomości, wówczas zgodnie z treścią art. 853 § 2 kpc, komornik powoła do ponownego oszacowania biegłego. Są tego jednak dwa minusy. Po pierwsze obawiam się, że taka skarga może zostac odrzucona jako wniesiona po terminie, po drugie, jeżeli zostanie uwzględniona, podnoszący zarzut będzie musiał uiścić zaliczkę na wydatki gotówkowe (art. 39 ust. 2 pkt.1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji) tj. na rachunek biegłego.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Doprowadzić do umorzenia egzekucji z ruchomości w trybie art. 877 kpc, a następnie złożyć wniosek o ponowne zajęcie tego samego samochodu. Tym razem komornik prawdopodobnie wyceni go inaczej. Tu jednak też pojawia się ryzyko, że w czasie między umorzeniem egzekucji z tego samochodu a jego ponownym zajęciem dłużnik może pozbyć się pojazdu.

Ja także obawiam się, że dłuznik pozbędzie się swojego "majątku". Dziękuję za odpowiedz. Teraz skontaktuję się z komornikiem i przedstawię te dwa rozwiązania. Zobaczymy co "doradzi" :)

Powrót