Wychowanie do życia w rodzinie

• Autor wątku Autor wątku PISjol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

PISjol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
No to może najpier tak :
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 1999 r.
Cytat:
§ 4
1. Udział ucznia w zajęciach nie jest obowiązkowy.
2. Na udział w zajęciach uczniów niepełnoletnich zgodę w formie pisemnej wyrażają rodzice lub prawni opiekunowie, po spełnieniu przez szkołę warunków określonych w § 5 ust.1.
3. Po osiągnięciu pełnoletności o udziale w zajęciach decydują sami uczniowie, deklarując swój udział na piśmie. W przypadku uczniów pełnoletnich z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim o udziale w zajęciach decydują rodzice lub prawni opiekunowie.
4. Zajęcia nie podlegają ocenie i nie wpływają na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.
5. W przypadku udziału ucznia w zajęciach fakt ten odnotowuje się na świadectwie szkolnym w części przeznaczonej na dodatkowe zajęcia edukacyjne wpisem "uczestniczył(a)".

Ale, w mojej szkole to wygląda trochę inaczej. Godzina zajęć to 7:00 , więc jak można się domyślić nie ma chętnych. Mimo tego jest zakaz wypisywania z WDŻ, dlaczego ? Podejrzewam, że to wyglądało tak : Kiedy ''nauczycielka'' jeśli można to wogóle tak określić, dowiedziała się, że niestety przepdanie jej godzina prawdopodobnie poszła z tym do drektora, już nie wnikam jak wygladało to spotkanie. Dziś na ostatniej lekcji weszła nasza cudowna pani wychowawczyni, więc moja koleżanka poszła oddać jej kartkę, którą SAMA rozdawała w ostatni piątek i nie było problemu. Dziś powiedziała, że nie można, bo trzeba było złożyć ta deklarację na początku roku, szkoda, że nie jest to zapisane wyżej :(. Co robić w tej sytuacji ? Dodam jeszcze, że kolega dojeżdża do szkoły autobusem i nie było problemu, żeby go wypisać.

Chwilę, chwilę. Treść tego przepisu jest już nieaktualna, a ostatnia nowelizacja weszła w życie 1 września 2009.

Przepis prawny:
§ 4. 1. Uczeń niepełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli jego rodzice (prawni opiekunowie) zgłoszą dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację z udziału ucznia w zajęciach.
2. Uczeń pełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli zgłosi dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację ze swojego udziału w zajęciach.
3. Zajęcia nie podlegają ocenie i nie mają wpływu na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.

Jeśli jesteś pełnoletni to piszesz pismo z rezygnacją do dyrektora, a jeśli nie robią to Twoi rodzice. Oczywiście na odpisie bierzesz potwierdzenie wpłynięcia pisma do sekretariatu. I tyle w temacie.

thebest napisał:
Chwilę, chwilę. Treść tego przepisu jest już nieaktualna, a ostatnia nowelizacja weszła w życie 1 września 2009.

Przepis prawny:
§ 4. 1. Uczeń niepełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli jego rodzice (prawni opiekunowie) zgłoszą dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację z udziału ucznia w zajęciach.
2. Uczeń pełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli zgłosi dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację ze swojego udziału w zajęciach.
3. Zajęcia nie podlegają ocenie i nie mają wpływu na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.

Jeśli jesteś pełnoletni to piszesz pismo z rezygnacją do dyrektora, a jeśli nie robią to Twoi rodzice. Oczywiście na odpisie bierzesz potwierdzenie wpłynięcia pisma do sekretariatu. I tyle w temacie.
U mnie sytuacja wygląda tak, że WDŻ jest dopiero od 2 półrocza. Nawet jeśli opiekun zapisał mnie na te zajęcia, to może przyjść do szkoły i wypisać mnie z tych zajęć ?

PISjol napisał:
to może przyjść do szkoły i wypisać mnie z tych zajęć ?
Tak.Nie ma w przepisach nic o terminie ew.rezygnacji.

bydociec napisał:
Tak.Nie ma w przepisach nic o terminie ew.rezygnacji.
Szkoła również nie może sama tego ustalić ? Jesli nie moze , to szykuje sie grubsza sprawa. Denerwuje mnie takie za przeproszeniem lecenie w ***. Żeby nuczycielka nie straciła godziny beda wszystkim taki kit wciskac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
PISjol napisał:
Denerwuje mnie takie za przeproszeniem lecenie w ****

Dzieciulku - nie jesteś w szkolnej toalecie podczas przerwy.

wielka.woda napisał:
Dzieciulku - nie jesteś w szkolnej toalecie podczas przerwy.
Za to ty nie jesteś nikim ważnym, kto będzie zwracał mi uwagę.

Trochę szacunku. To forum wolontariuszy, stosuj się do naszego regulaminu.
Zamykam wątek, skoro nie umiesz się zachować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót