Wychowanie dziecka a oferty pracy z UP

• Autor wątku Autor wątku 1Madzialena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1Madzialena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mam mały problem.
Po zasiłku macierzyńskim zarejestrowałam się w UP w mieście Kraków, do którego właśnie przeprowadziliśmy się z narzeczonym i córką (1,5 roku).
Otrzymywałam zasiłek dla bezrobotnych przez 6 miesięcy.
Przy każdej wizycie w UP otrzymuję oferty pracy, z których nie mogę skorzystać, ze względu na to, że nie mam z kim zostawić córki (nie mamy tu żadnej rodziny i znajomych, córka jeszcze nie dostała się do żłobka, narzeczony pracuje jako zawodowy żołnierz).
Czy w przypadku gdy nie mam z kim zostawić córki muszę podjąć ofertę pracy z UP żeby nie zostać wyrejestrowanym? Jak mam "tłumaczyć" się, jak udokumentować brak możliwości podjęcia pracy?
Liczę na Waszą pomoc :)

rejestrujac sie w urzedzie pracy wypełniłas oswiadczenie ze jestes zdolna i gotowa do podjecia pracy w pełnym wymiarze czasu pracy.
"Jak mam "tłumaczyć" się, jak udokumentować brak możliwości podjęcia pracy?" - jeśli to zrobisz, utracisz status osoby bezrobotnej. od kiedy do kiedy masz zasiłek dla bezrobotnych?

Zasiłek skończył mi się 10 stycznia, kolejna wizyta 14 lutego.

w razie jak dostaniesz skierowanie nalezy iść do pracodawcy, a ten albo ciebie zatrudni, albo nie. 0dmówić nie możesz.
Ewentualnie wyrejestrować sie na własny wniosek podając powód - opieka nad dzieckiem

Ostatnia edycja:
W takim razie nie ma żadnego przepisu, który pozwala matce opiekującym się małoletnim dzieckiem na odmowę czy rezygnację z przyjmowania ofert z UP ?

Nie. Byłoby to nielogiczne. Zrozumiałe, że chce Pani wykorzystać status bezrobotnej (ubezpieczenie).

W obecnej sytuacji zależy mi właśnie na ubezpieczeniu, ale jakbym tylko mogła podjąć zatrudnienie to chętnie skorzystałabym z ich ofert bo dostałam ich kilka ostatnio na bardzo dobrych warunkach.

Jak nie podejmie Pani zatrudnienia, UP Panią wyrejestruje.
Pani status nie wpływa na uprawnienia dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego.

1Madzialena napisał:
W obecnej sytuacji zależy mi właśnie na ubezpieczeniu
UP to nie ubezpieczalnia. Może lepiej pomyśleć o przyspieszeniu ślubu, wtedy mąż będzie mógł Cię podpiąć pod swoje ubezpieczenie jako członka rodziny.

Powrót