wychowawczy w polsce a meldunek w niemczech...

• Autor wątku Autor wątku beatris82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatris82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam serdecznie wszystkich;)
aktualnie jestem na bezpłatnym wychowawczym w Polsce, mój mąż pracuje i mieszka w Niemczech i chciałabym razem z dzieckiem do niego dołączyć ;) (moja umowa w polsce jest na czas nieokreślony )
pytania brzmią:
1. czy jak zameldujemy sie w Niemczech to czy możemy mieć dwa ubezpieczenia: ja wedle wychowawczego jestem z dzieckiem ubezpieczona w Polsce a przebywajac w Niemczech automatycznie otrzymam ubezpieczenie z męża pracy...
2. czy musze zgłosić zakładowi pracy, że bede przebywała w Niemczech...

pozdrawiam serdecznie i dziekuje z góry za odpowiedz ;)

Nie mozesz miec podwójnego ubezpieczenia. Jeżeli jesteś zatrudniona w Polsce i w Polsce ubezpieczona, to żadna ubezpieczalnia w Niemczech nie "podepnie" Cię pod ubezpieczenie męża. Pamiętaj, ze w Niemczech, po zameldowaniu, możesz przebywać tylko do 3 miesięcy bez ubezpieczenia.

Witam ja też już od pół roku planuję wyjazd do Niemiec do męża i też jestem na urlopie wychowawczym niepłatnym jeszcze przez okres dwóch lat. Swoje ubezpieczenie możesz przenieś do de, czyli meldujesz się w de, zgłaszasz w swoim zakładzie pracy zmianę miejsca przebywania, zakład pracy zgłasza ten fakt do zus-u ( nie pomijając dzieci) i później ZUS automatycznie przesyła informację do NFZ skąd powinnaś pobrać zaświadczenie że jesteś ubezpieczona w Polsce, z tym dokumentem podobno trzeba się udać do np. AOK a oni powinni ci wydać kartę do leczenia. Tak mi to wytłumaczono ale jeszcze nie sprawdzałam tego w praktyce. Jeśli ktoś ma inne sprawdzone informacje to proszę o sprostowanie.

Powrót