wychowywałam się w rodzinie zastęczej- czy odpowiadam za długi matki?

• Autor wątku Autor wątku villa6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

villa6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Szanowni Państwo,

Zwracam się do Państwa z pytaniem i prośbą o odpowiedź na nie.

Wychowywałam się w rodzinie zastępczej z dziadkami. Moja matka wyjechała do Holandii i tam wyszła za mąż za Holendra. Była do 26.06.2010 zameldowana w mieszkaniu, które ja odziedziczyłam po Dziadkach ( jestem jego właścicielką, płacę czynsz itd). Moja matka nie mieszkała w tym mieszkaniu, nie płaciła czynszu i nie posiadała w nim swoich prywatnych dóbr.

Obecnie jest ona w trakcie prowadzenia spraw sądowych ze swoim już byłym mężem. On poprzez holenderskiego komornika wszedł na jej holenderskie konto i zabrał wzystko co na nim miała- 14 tys Euro. O prowadzi dalsze rozczenia w stosunku do niej. Wiem, że zagroził, że zabierze to mieszkanie, które jest moją własnością.

Czy możliwe jest, aby mnie obciążać ewentualnymi płatnościami, czy długami mojej matki?Ona została pozbawiona praw rodzicielskich w stosunku do mnie. Czy ja będę musiała spłacać jej długi?/
Jestem załamana- co mam zrobić??
Czy powinnam napisać do prawnika byłego mężą mojej matki i poinformować go o tym, że moja matka została pozbawiona praw rodzicielskich i ja nie mam z tym nic wspólnego?

Proszę o pomoc

Z poważaniem

Załamana

jeśli mieszkanie masz po dziadkach to nic ci nie grozi... aż do śmierci matki.....

villa6 napisał:
On poprzez holenderskiego komornika wszedł na jej holenderskie konto i zabrał wzystko co na nim miała- 14 tys Euro.
Oto i praktyczny dowód dla wszystkich niedowiarków, iż egzekucja poza granicami kraju może zostać skutecznie przeprowadzona. ;)

Ps.
Ale oczywiście Pani to nie dotyczy.

Co oznacza "aż do śmierci matki"??

Czy holenderski komornik może wejść też na moje konto bankowe?
Czy powinnam zatrudnić własnego adwokata??

po śmierci rodziców dziedziczy się ich długi a do tego czasu śpi się spokojnie.....

Z pewnością moja biologiczna matka majątku po sobie nie zostawi, ja nie mam zamiaru przyjmować jej spadku.

Obawiam się, ponieważ czytałam o historiach obciążenia dzieci długami rodziców (nie wiem jak jest w wypadku rodziców pozbawionych praw rodzicielskich).

Dziękuję za odpowiedzi

villa6 napisał:
nie wiem jak jest w wypadku rodziców pozbawionych praw rodzicielskich
Dokładnie jest tak Pani to sama napisała.
Rodzic jest pozbawiony praw rodzicielskich.
Tyle.

dziękuję za odpowiedzi. trochę się uspokoiłam, ponieważ nie chcę za moje ciężko zarobione pieniądze spłacać cudzych zobowiązań.

Bedek napisał:
Oto i praktyczny dowód dla wszystkich niedowiarków, iż egzekucja poza granicami kraju może zostać skutecznie przeprowadzona. ;)
Ale jeśli Holender w holenderskim sądzie zgodnie z holenderskim prawem uzyskał holenderski tytuł egzekucyjny, w wyniku którego holenderski komornik zajął holenderskiej obywatelce jej holenderskie konto w holenderskim banku, to gdzie tu jakaś zagranica?

rubbermaid napisał:
Ale jeśli Holender w holenderskim sądzie zgodnie z holenderskim prawem uzyskał holenderski tytuł egzekucyjny, w wyniku którego holenderski komornik zajął holenderskiej obywatelce jej holenderskie konto w holenderskim banku, to gdzie tu jakaś zagranica?
:D

Powrót