Wycieczka szkolna.

• Autor wątku Autor wątku Bilstik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bilstik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam ! Chciałbym się zapytać czy bez posiadania dowodu osobistego oraz paszportu (mam 14lat) mogę przejechać przez granicę Polsko-Niemiecką ? Wybieram się na wycieczkę szkolną , a na wyrobienie dowodu jest już za późno . Z dokumentów potwierdzających moją tożsamość posiadam (legitymację szkolną , akt urodzenia , kwitek , że czekam na wyrobienie dowodu oraz świadectwo szkolne ). Tak więc jeśli bym przejechał przez granicę bez posiadania dowodu osobistego (posiadając wyżej wymienione dokumenty tożsamości) i w razie kontroli mógł bym uniknąć z tego powodu kłopotów ? Jeśli nie to na co muszę być przygotowany ?? Jakie kary itp.
Dodam jeszcze , że opiekunem wycieczki jest nauczyciel (posiada wszystkie moje dane związane z ubezpieczeniem )
Z góry bardzo dziękuje :)

W urzedzie miasta mozna poprosic i przyspieszenie wydania dowodu, podobno niektorym udaje sie go dostac w 3 dni.

Poniewaz na samej granicy nie ma kontroli, granice jaka taka przekroczys bez dowou, osobie 14-letniej nie beda w praktyce robili zadnego cyrku nawet w przypadku kontroli policyjnej na miejscu, tym bardziej ze nie jedziesz przeciez sam, tylko na wycieczke szkolna z nauczycielami, ktorzy beda mieli odpowiednie dokumenty i w razie czego poswiadcza za toba.

Wez na wszelki wypadek tzw. miedzynarodowy akt urodzenia, tj. taki w trzech jezykach, USC wydaje go od reki za 20 zlotych, mimo iz akt urodzenia nie potwierdza obywatelstwa to razem z legitymacja szkolna nikt ci nie zrobi, poucza cie najwyzej i tyle

jak wyglada miedzynarodowy akt urodzenia znajdziesz tu na str 3

http://www.usc.pl/art_file/71.pdf

Aha , bardzo dziękuje : ) Myślę , że wszystko to co napisałeś jest prawdą :)

Sorki , że tak post pod postem , ale mam jeszcze jedno pytanko . Czy często zdarzają się takie kontrole ?

watpie zeby bawili sie w kontrolowanie dzieci,,ich bardziej interesuje przemyt papierosow itd,,,a tego dzieci nie robia (chyba)

Bardzo dziękuje Wam ; ) Uspokoiliście mnie trochę , bo naprawdę nie wiedziałem co już robić ; ]

Witam ponownie ! Mam pytanko odnośnie tego "międzynarodowego aktu urodzenia" czy słuszną sprawą będzie wyrobienie go ? (to kolejny wydatek ) Czy wystarczy legitymacja szkolna i polski akt urodzenia ?

Wiesz co, "wystarczac" to nie wystarczy ani legitymacja szkolna ani polski ani miedzynarodowy akt urodzenia, bo to nie sa dokumenty uprawniajace formalnie do przekroczenia granicy w mysl przepisow unijnych. Miedzynarodowy akt urodzenia ma ta zalete, ze jest w trzech jezykach, wiec kazdy, nawet najglupszy niemiecki policjant bedzie go mogl przeczytac, a polski akt urodzenia, wyobraz sobie, ze Rumun ci cos pokazuje po rumunsku z pieczatka i mowi, ze to akt urodzenia. Mozesz uwierzyc, ale nie musisz.

Ten miedzynardowy akt urodzenia kosztuje jakies 20 zloty a wiec nie jest to taki ogromny wydatek a i tak moze sie kiedys przydac na przyszlosc, jak wyjedziesz do pracy za granice:)

Dzięki Pogodniak : ) Obiecuję to już ostatnie pytanie , które mnie jeszcze dręczy . Czy jakby mnie skontrolowała straż graniczna , a ja bym posiadał jedynie ten międzynarodowy akt urodzenia i legitymacje szkolną , to na jaką karę muszę się uzbroić ?? (zawrócenie do kraju , pouczenie czy kara pieniężna (w przybliżeniu jaka? ) ) I czy przeze mnie mogą cofnąć cały autokar do kraju ? Dodam jeszcze , że rozmawiałem z nauczycielem i powiedział , że bierze na siebie całą odpowiedzialność za mnie i jakoś mnie "przemyci" oczywiście dosłownie : )

Na sto procent nikt cie tego nie odpowie, ale zadna kara pieniezna nie, przypuszczam ze zwykle pouczenie, iz nastepnym razem nalezy miec odpowiednie papiery. Teoretycznie jest co prawda mozliwe, ze zabiora cie na komisariat policji, zeby sprawdzic twoja tozsamosc, np. kontaktujas sie z ambasada polska, ale przeciez nikt nie bedzie urzadal takiego cyrku, jesli nie znajdziesz sie jakiejs podejrzanej sytuacji typu sprzedawanie narkotykow

Pogodniak . A jak bym zeskanował dowody moich rodziców (lub spisał numery seryjne ich dowodów) to by coś trochę też pomogło czy nie warto robić zamachu z tym ?

a tam sie przejmujesz,,ostanio jest w modzie z noworodkami jezdzic do Polski bez paszportu,,,lub nawet rocznymi dziećmi,,z tego co slysze od matek..ale to tylko chyba z lenistwa ,ze matka nie chce sie wyrobic paszportu dzieciom

jakos sie udaje

Powrót