Wycinek Tapety

• Autor wątku Autor wątku Lex69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lex69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam taki problem chciałem zrobić własny szablon na aukcje allegro, użyłem do tego wycinka Tapety z głównej strony blizzarda z działu tapet podkreślam ze nie jest to cala tapeta tylko jej wycinek i służy jako tło nie sprzedaje go ani nic z tych rzeczy. Produkt jest z jednej z gier blizzarda tak wiec chciałem zaczerpnąć podobne grafiki. Czy mogę go użyć w tym wypadku?? Chciałem zauważy ze wycinek ten nie posiada żadnych slow jak blizzard czy warcraft. użytkownicy allegro używają podobnych grafik z gier itp.

- Czy moge to robić jeżeli podam źródło (czyli pisze ze materiał pochodzi z strony i adres tej strony)?
- nie moge tego robić... (w ogóle)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witaj, w ogólności na wykorzystanie całości bądź części czyjegoś utworu (tu: grafiki) należy posiadać zgodę właściciela praw autorskich do tegoż utworu (nie musi być to autor utworu).

Jednakże, czasami można skorzystać z możliwości korzystania z utworów bez konieczności posiadania powyższej zgody - w ramach dozwolonego użytku chronionych utworów - czyli wykorzystując http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - a w szczególności Art.29.

Istnieje również sytuacja, kiedy powstały utwór (tu: grafika) jest jedynie inspirowany utworem pierwotnym (poszukaj więcej opcją 'Szukaj' lub w 'Archiwum' działu wątków o utworach inspirowanych.

No cóż, do której kategorii wykorzystania utworu pierwotnego zaliczyć można twój utwór - to musisz ocenić sam.

Powrót