wycofanie darowizny

• Autor wątku Autor wątku rosomak88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosomak88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, mam pewien problem. Ostatnio (jakis miesiac temu) moi dziadkowie przepisali na mnie i moja siostre dom jednorodzinny wraz z dzialka. Dom byl ich wspolny, wiec pod darowizna oboje sie podpisywali. Teraz gdy sie rozwiedli i dziadek chcialby wycofac darowizne a babcia nie to musialbym z siostra oddac dom? czy nie? i w ogole po uplywie jakiego odcinka czasowego nie mozna ubiegac sie o wycofanie darowizny?

darowizna została dokonana w formie aktu notarialnego?

jeśli tak, to darowizny odwołać nie da się tak łątwo, dziadek musi udowodnić panu rażącą niewdzięczność - co do zasady jest to równoznaczne z popełnieniem przestępstwa w stosunku do jego osoby - pobiciem go, znieważeniem, fałszywm oskarżeniem itp

tak w postaci aktu notarialnego...no rozumiem czyli nie da sie latwo tego wycofac jednak nie zaspokojna zostala moja ciekawosc bo co jesli moja babcia nie zgadza sie na wycofanie darowizny? i czy istnieje takie cos jak "rok na wycofanie darowizny"?

Rok to sobie i jest, ale od dowiedzenia się przez darczyńce o rażącej niewdzięczności obdarowanego. Jak takiej niewdzięczności nie ma, to sobie może. ......

jaka ciekawość, to jst forum prawne, a nie forum zaspokojenia Twojej ciekawości, chcesz to zrobić, to idź kup sobie komentarz do kodeksu cywilnego i poczytaj

Powrót