Wycofanie pozwu-koszty sądowe

• Autor wątku Autor wątku zazag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zazag

Użytkownik
Odpowiedzi
183
Wniosłem sprawę o zadośćuczynienie za niesłuszny pobyt w szpitalu. Wypełniłem formularz traktujący o tym ,że nie mam funduszy na pokrycie odpowiednich kosztów.Czy jeżeli bym przegrał rozprawę to będę musiał coś komuś zapłacić?-część żądanej sumy bądź/i koszty postępowania sądowego.Powstaje pytanie czy sąd ma prawo mnie obciążyć jakimikolwiek kosztami jeżeli przegram rozprawę? Jeżeli tak to czy mogę wycofać pozew w każdym momencie -nawet wtedy kiedy będzie już zaplanowany termin sprawy? Czy sąd ma obowiązek wycofać pozew na moją prośbę?

Zwolnienie od kosztów sądowych nie zwalnia strony od obowiązku zwrotu kosztów procesu przeciwnikowi - zatem przegrana może oznaczać konieczność zwrotu tych kosztów. Jednak w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko częśc kosztów lub nie obciążać jej w ogóle kosztami.

Pozew może być cofnięty do rozpoczęcia rozprawy, bez zezwolenia pozwanego. Jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia - do wydania wyroku. Sąd może stwierdzić niedopuszczalność odwołania pozwu, jeżeli jest to niezgodne z prawem, zasadami współżycia społecznego lub zmierza do obejścia prawa.

Cofnięcie pozwu przed wysłaniem jego odpisu pozwanemu - sąd zwraca całą uiszczoną opłatę powodowi.

Cofnięcie przed rozpoczęciem rozprawy, na którą sprawa została skierowana - sąd zwraca połowę uiszczonej opłaty.

Powrót