Wycofanie wniosku o wydanie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku eroico
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eroico

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Złożyłem wniosek w wydziale transportu w Starostwie Powiatowym o wydanie prawa jazdy. Chciałbym ten wniosek wycofać. Czy i w jaki sposób można tego dokonać?
Znalazłem przy pomocy google wniosek o wycofanie wniosku - https://bip.gliwice.eu/pub/boi/KM_26_1.pdf
Czy składając tego typu pismo o wycofanie wniosku wydadzą mi moje oryginalne dokumenty, które tam złożyłem?

pozdrawiam

Proszę o pomoc, zagalopowałem się i złożyłem wniosek o wydanie prawa jazdy w miejscu zameldowania, które jest nieaktualne, niedawno się przeprowadziłem...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prosze napisac pismo, do organu, gdzie sie te dokumenty zlozyl, ze sie pan przeprowadzil i podac adres.

Organ ten powinien przekazac sprawe do organu wlasciwego.
art. 65 k.p.a.
§ 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.

Dziękuję za odpowiedź,
Tak też zrobiłem - tzn w urzędzie powiedziano mi że to jedyna opcja.
Zastanawiam się i szukam odpowiedzi na pytanie na jakiej prawnej podstawie można wniosek wycofać? czy w ogóle można?... czy to np. wymysł gliwickiego starostwa (chodzi mi o link do wzoru wniosku z poprzedniego mojego postu). Nikt z mojego otoczenia nie miał takiej sytuacji (że chciałby wycofać wniosek o coś)...

eroico napisał:
na jakiej prawnej podstawie można wniosek wycofać?

Nawet we wzorze do ktorego prowadzi link, takiej podstawy brak :)

Organ "idzie na latwizne" :)

Powrót