Wycofanie zeznań w sprawie o pobicie.

• Autor wątku Autor wątku varixx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

varixx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie, czy mogę wycofać zeznania w sprawie o pobicie gdzie jestem osobą pokrzywdzoną ?? Zaznaczam już, że zeznania jakie złożyłem z dwoma innymi osobami poszły już do prokuratury i sprawa jest już w toku. Czy w tym wypadku mogę wycofać swoje zeznania ?? Nie będę zaznaczał dlaczego, chyba jest to wiadome... :(

Nie ma czegoś takiego jak "wycofanie zeznań". Nawet jeśli teraz złożysz drugie zeznania - inne niż pierwsze - to i tak organy prowadzące postępowanie karne będą oceniać oba te zeznania (żadne z nich nie zostanie wycofane z akt sprawy). Składanie odmiennych zeznań niż w pierwszym przesłuchaniu pachnie też sprawą o fałszywe zeznania (bo jeśli podasz dwie różne wersje tego samego zdarzenia to nie może być tak by obie równocześnie były prawdziwe).

Domyślam się że może Ci chodzić nie tyle o wycofanie zeznań co cofnieńcie wniosku o ściganie sprawcy czynu. To jest czasami dopuszczalne ale nie we wszystkich rodzajach spraw. Istotne jest jaki zarzut (bądź zarzuty) postawiono podejrzanemu.

Powrót