Wycofanie zgody na wykorzystanie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku Antusiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antusiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Jestem pracodawcą. W zeszłym tygodniu zwolniłam swoją pracownicę, z którą miałam podpisaną zgodę na udostępnianie jej wizerunku. Dzisiaj przyszła od niej informacja, że cofa ową zgodę. Bardzo proszę o informacje ile mam czasu, by dokonać tego cofnięcia? (muszę zmienić ulotki i bloczki do rejestracji) i czy cofnięcie to związane jej z udostępnieniem jej wizerunku od początku zgody (czy muszę się cofać wstecz np. z postami na fb i je usuwać czy po prostu od tej chwili nie mogę nic już z nią udostępniać?)
Bardzo proszę o odpowiedź. Chciałabym wszystko zrobić najrzetelniej jak się da i nie mieć problemów :)

Antusiek napisał:
... Bardzo proszę o informacje ile mam czasu, by dokonać tego cofnięcia? (muszę zmienić ulotki i bloczki do rejestracji) ...
Tyle ile wyznaczono w oświadczeniu o cofnięciu. Pamiętaj, że z tutułu poniesionych kosztów związanych z owym cofnięciem przysługuje Ci prawo ro roszczeń ich zwrotu w stosunku do osoby cofającej. Poinformuj ją o tym.

Poszukaj podobnych wątków bo temat był już omawiany.

Dziękuję za odpowiedź. Na cofnięciu zgody widnieje zapis "proszę o natychmiastowe usunięcie mojego wizerunku z wszelkich materiałów" dlatego nie wiem jak mam interpretować to słowo "natychmiastowe".
Czy najpierw po prostu odpisać, że w związku z Pani prośbą poniesiemy takie i takie koszty i czy zobowiązuje się Pani do ich pokrycia? na zgodzie dot. publikacji wizerunku nie było określone, że poniesie jakieś koszty - czy powinno być czy to wynika z artykułu ustawy?

Antusiek napisał:
... nie wiem jak mam interpretować to słowo "natychmiastowe"....
Tak jak ma ono znaczenie w języku polskim.
Antusiek napisał:
... zgodzie dot. publikacji wizerunku nie było określone, że poniesie jakieś koszty - czy powinno być czy to wynika z artykułu ustawy?
Jej odstąpienie od umowy generuje koszty po Twojej stronie i możesz dochodzić ich zwrotu na drodze cywilnoprawnej. Poinformuj o tym ową osobę.

PS.

Nie wycofujesz wstecz tylko na przyszłość.

Powrót