wycofanie zgody

• Autor wątku Autor wątku flowercio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flowercio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1,5 roku temu napisałam artykuł na blogu, jakiś czas po tym właściciel innej strony spytał czy może go u siebie opublikować. Wyraziłam na to zgodę (poprzez komunikator na Facebook) - czy mogę ta zgodę cofnąć? Jeśli tak, to jaka jest podstawa ku temu? Czy Art. 56. ustawy o prawie autorskim wystarczy?

flowercio napisał:
... Wyraziłam na to zgodę (poprzez komunikator na Facebook) ...
Czyli należy przyjąć, że udzieliłaś licencji na korzystanie.
flowercio napisał:
... Czy Art. 56. ustawy o prawie autorskim wystarczy? ...
Wystarczy, a warto tutaj zauważyć, że jest to pojęcie bardzo pojemne i może być bardzo związane z dobrami osobistymi autora.

Autorem artykułu jestem ja i widnieje on na moim blogu.
Osoba, której udzieliłam zgody skopiowała go na swoją stronę.
Wtedy nie wiedziałam, że to źle działa na wyszukiwarki itd - właściwie szkodzi mi jako autorowi bo część wyszukiwań kieruje do obcego mi portalu, a nie do mnie.

Ale: mogę zatem grzecznie i uprzejmie napisać prośbę o usunięcie tej kopii?

flowercio napisał:
... Osoba, której udzieliłam zgody skopiowała go na swoją stronę. ...
Zatem można uznać, że naruszyła warunki udzielonej licencji. Pismem zpo poinformuj, że wypowiadasz umowę licencyjną związku z jej naruszeniem. Poinformuj, że dalsze korzystanie z Twoich utworów będzie bezprawne ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

no nie wiem czy to jst naruszenie. Tutaj treść korespondencji:

WWW: Od razu zrodził mi się pomysł, a może chciałabyś swój wpis 'przekleić' w formie gościnnego postu u mnie na blogu? Daj znać do o tym sądzisz :)

Moja odp: Dziękuję za wiadomość :)
Z chęcią udostępnię swój wpis u Ciebie.
Trochę go zredaguję i podeślę na maila w ciągu 2-3 dni, pasuje?

WWW: Myśle, że nie musisz go przerabiać. Ten wpis jest b. dobry :) Zrobie adnotację, że pochodzi z Twojego bloga + krótka notka o autorce i oczywiście link.

moja odp: Ok, zatem bierz co chcesz :)

to na tyle. od tamtego czasu nie mieliśmy kontaktu

flowercio napisał:
... to na tyle. od tamtego czasu nie mieliśmy kontaktu
Zatem pozostaje Tobie umotywować wypowiedzenie na podstawie Art. 56. PA. Wypowiedzenie wyślij listem zpo.

Powrót