wyczyszczenie kartotek + praca w policji

• Autor wątku Autor wątku darecki84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wprost przeciwnie - osoby z zatartym skazaniem nie mają żadnych szans na służbę w policji...

Kadi: właśnie SN wydał postanowienie, sygn. I KZP 24/09, w którym odniósł się m.in do kwestii zatarcia skazania. Można tam wyczytać m.in.:

"Podkreślić należy, bo w tym – jak się wydaje - tkwi błąd w rozumowaniu Sądu pierwszej instancji, że negatywne konsekwencje prawne nie mogą być wyciągane z samego tylko faktu uprzedniego skazania, ale nie jest to równoznaczne z niemożnością wyciągnięcia skutków prawnych wobec skazanego z zachowania stanowiącego czyn przestępczy, zrealizowanego wówczas, kiedy skazanie, obecnie zatarte, konsekwencje w porządku prawnym wywoływało.
Powtórzyć zatem trzeba, że zatarcie skazania nie oznacza, że skutki prawne wywołane skazaniem nie zaistniały w porządku prawnym (por. np. M. Błaszczyk, op. cit., s. 28-30; odmiennie H. Popławski, Podstawy prawa karnego, Gdańsk 1980, s. 222). Co więcej, w pewnej sytuacji skutki te – także w sferze prawnej - nie ustają pomimo zatarcia skazania. Przecież środek karny w postaci obowiązku naprawienia szkody (art. 39 pkt 5 k.k.) może być realizowany w trybie egzekucji cywilnoprawnej, po otrzymaniu od sądu na podstawie art. 196 § 1 k.k.w. tytułu egzekucyjnego (art. 107 § 6 k.k. w zw. z art. 76 § 2 k.k. – por. R. Krajewski, op. cit., s. 109-110). Skutki skazania, pomimo zatarcia, istnieją także w innych sferach. W orzecznictwie wskazuje się, że pomimo zatarcia skazania fakt uprzedniego skazania nie jest obojętny w sferze stosunków społecznych, a zwłaszcza dokonywania ocen etyczno-moralnych i dotychczasowego postępowania danej osoby (por.: uchwała SN z dnia 27 listopada 1984 r., III AZP 6/84, OSNC 1985, z. 8, poz. 105; wyrok WSA w Warszawie z dnia 20 lipca 2007 r., VI S.A./Wa 820/07, LEX nr 372103)."

Witam
Mam jedno bardzo ważne pytanie. Czy mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym również skreśla mnie z przyjęcia do pracy w policji?, za miesiąc zdaje maturę, a zaraz po maturze chciałbym spróbować swoich sił w policji. Jeżeli dyskwalifikuje, to czy jest jakaś możliwość usunięcia tego błędu z przeszłości.
Mam nadzieje, że jedno piwo nie skreśli mojej kariery w policji...
Proszę o odpowiedzi od osób, które naprawdę wiedzą coś na ten temat:)

Czy jeśli miałem zajecię komornicze (zostalo ściągnięte z pensji - ZUS 500zł i Urząd Skarbowy 20zl) mogę ubiegać się o prace w Policji ? a jesli nie to czy po jakimś czasie ulega to zatarciu ??

Powrót