Wydania krytyczne

• Autor wątku Autor wątku mgodek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mgodek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Interesuje mnie, jak wygląda sprawa z prawami autorskimi do wydań krytycznych dzieł starożytnych, jak np. greckiego Nowego Testamentu. Czy, na przykład, tekst United Bible Societies jest objęty prawem autorskim? Zakładam, że prawo autorskie dotyczy tzw. "aparatu krytycznego", czyli informacji na temat wariantów tekstualnych, opracowanych w sposób oryginalny, a zatem noszących znamiona utworu. Co jednak z samym tekstem, który jest jedynie wynikiem doboru fragmentów starożytnych manuskryptów?

Pozdrawiam,
Maciej Godek

Witaj,

zapoznaj się z Rozdziałem 11 'Prawa pokrewne' Oddział 3^1 'Prawa do pierwszych wydań oraz wydań naukowych i krytycznych' Art.99^1 do 99^5. a w szczególności Art.99^2. oraz 99^3. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - zwana dalej upaipp.

Czyli, jeśli wydanie krytyczne nie spełnia warunku bycia utworem w świetle Art.1. upaipp to wtedy na mocy przytoczonych przepisów autorowi opracowania przysługuje prawo do rozporządzania i korzystania ze swojego dzieła przez okres trzydziestu lat. Jeśli zaś dzieło to spełnia warunki bycia utworem, to wtedy autorowi przysługują pełne prawa autorskie. Charakter dzieła ocenić trzeba samemu.

W takim przypadku to dość trudna sprawa. Bo jak zastosować tu podane w Ustawie kryteria? Z jednej strony jest to tylko zestawienie fragmentów manuskryptów, które nigdy nie były chronione prawem autorskim. Z drugiej strony, jest to zestawienie unikalne, praca krytyka tekstu wymaga niemałej pomysłowości i oryginalności. No i możliwe, że opracowanie krytyczne zawiera emendacje, a te są oryginalnym tworem autora.

Summa summarum, sądzę, że bezpieczniej będzie dla mnie uznać tekst GNT UBS4 za utwór w rozumieniu Ustawy. Dziękuję za pomoc.

takie zestawienie zapewne wypełniałoby znamiona bycia utworem.

mgodek napisał:
Z jednej strony jest to tylko zestawienie fragmentów manuskryptów, które nigdy nie były chronione prawem autorskim.
Są Łacinskie , Greckie etc. czy raczej przetłumaczone na współczesny język.
Prawo do tych fragmentów chyba posiada autor tłumaczenia.

Nie chodziło mi o tłumaczenia, ale o wydania krytyczne w językach oryginalnych, jak na przykład "Greek New Testament" United Bible Societies (Zjednoczonych Towarzystw Biblijnych). W przypadku przekładu, nie ma wątpliwości, autor posiada prawo do utworu. Pytanie było raczej o takie opracowania krytyczne, które zawierają dobrane wg uznania autora fragmenty źródłowych manuskryptów w języku oryginalnym, w którym dzieło starożytne jak np. Biblia, czy dialogi Platona zostało napisane.

Powrót