Wydanie decyzji ARiMR

• Autor wątku Autor wątku piotrald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam wielką prośbę czy może mi ktoś napisać czy istnieje prawo zmuszające organ państwowy do wydania decyzji administracyjnej. Jestem rolnikiem i jak co roku złożyłem wniosek o płatności przysługującym rolnikom w Polsce, w poprzednich latach różnie to bywało, czasami szybciej czasami później, ale w tym roku minął 30 czerwiec który jest ustawowy termin wypłaty dopłat rolniczych i nic, ani decyzji, ani pieniędzy. Rozmawiałem z prawnikiem ( darmowy konsultant z Izb Rolniczych ) który powiedział, że mogę tylko czekać i że nie mam żadnych instrumentów prawnych. Podejrzewam, że nie chciał mi nic doradzić bo bym go od razu prosiło to żeby to zrobił ;) . Z góry dziękuje za jakieś sensowne podpowiedzi :)

Mam na dzień dobry pytanie: masz potwierdzenie złożenia wniosku, osobiście składałeś wniosek? I pytanie: sprawdzałeś konto, ponieważ w przypadku, gdy nie było problemy z deklaracją powierzchni kwalifikującyuch się do płatności to decyzji nie dostaniesz tylko kasę w dwóch transzach?

Ostatnia edycja:
Mam potwierdzenie złożenia wniosku, konto sprawdzam codziennie.
Od ostatniego wpisu zmieniło się; dostałem w końcu decyzje (część decyzji, jestem rolnikiem ekologicznym mam tz. różne pakiety), teraz jest inny problem nie ma jeszcze pieniędzy, w nieoficjalnej rozmowie dowiedziałem się, że mogę liczyć na przelew w najlepszym razie po 20 lipca. Chcę się dowiedzieć czy mogę dochodzić jakiejś formy odszkodowania za spóźnienie się. W tej chwili mam do plewienia jakieś 1, 5 hektara warzyw, wszystko to stoi zarośnięte, nikt nie chce pracować za friko a ja po prostu w tej chwili nie mam pieniędzy. Wiem, że mogę wystąpić o wypłatę odsetek ustawowych za każdy zaległy dzień po 30 czerwca ale to w porównaniu do utraconych wartości z nieoplewionych warzyw jest po prostu śmieszną kwotą. Pozdrawiam

Warzywa ekologiczne plewisz chemią? za problemy z niedostosowana aplikacją możesz winić obecnie rządzących, ale nic nie wskórasz. Miałeś przedłużenie terminu na wydanie decyzji?

Przepraszam a gdzie wyczytałeś że warzywa plewie chemią ? Plewie ludźmi; 12 zł na godzinę, jeden hektar to około 400 roboczogodzin( czasami trzeba plewić dwa razy w ciągu wegetacji )
Nie miałem żadnego powiadomienia o przedłużeniu terminu, od ARMiR-u dostałem tylko protokoły pokontrolne i wniosek na rok 2017 po za tym nic więcej. Generalnie mają bałagan w tej naszej agencji powiatowej podobno.

Czyli za to że spóźnili się z wydaniem decyzji oraz spóźnią się z wypłaceniem pieniędzy mogę generalnie im skoczyć.Czyżby był taki przepis który mówi;" obywatelu taki klimat mamy" Słyszałem że mogę żądać odsetek ustawowych za spóźnienie, czy to prawda ?

Tak, pewnie tyle mi to da co skarga do Strasburgera z Familiady ;) . Ciekawe jakby taka sytuacja miała miejsce w np. Niemczech. Piszesz, że nie ma w polskim prawie żadnego sposobu na administracje państwową ?

Tego nie napisałem, ale dyrektorowi możesz się poskarżyć, w ARiMR jest tak, że na drugi rok będą na Ciebie uważać - mówię to z praktyki - i decyzję dostaniesz szybciej. Podaj na priv numery działek wraz z obrębami oraz powierzchnie, które podajesz.

Prawda jest taka, że zostaje Ci tylko napisanie skargi na bezczynność organu. Czy coś tym wskórasz? Wątpię. Z własnego doświadczenia wiem, że ARiMR rzadko wydaje decyzje w obowiązującym terminie. To samo dotyczy płatności.

Żeby doszło do bezczynności organu powinno dojść do przekroczenia terminu na wydanie decyzji

Agencja rzadko przekracza termin wydania decyzji, gdyż na papierze termin jest zachowany, a zdarzało się, że decyzja była wydana kalendarzowo miesiąc później. Współpracowałam z ARiMR i byłam tego świadkiem, więc wiem o czym mówię.

mila40 napisał:
Agencja rzadko przekracza termin wydania decyzji, gdyż na papierze termin jest zachowany, a zdarzało się, że decyzja była wydana kalendarzowo miesiąc później. Współpracowałam z ARiMR i byłam tego świadkiem, więc wiem o czym mówię.

Nie jest to prawdą. Data na decyzji, data wydania w systemie i data wysłania musi grać. Zapewne byłaś w ARiMR stażystką lub pracowałaś w naborach 2004/2006, ale to było dawno

DADAR2 napisał:
Nie jest to prawdą. Data na decyzji, data wydania w systemie i data wysłania musi grać. Zapewne byłaś w ARiMR stażystką lub pracowałaś w naborach 2004/2006, ale to było dawno

Możliwe, że teraz się zmieniło. Współpracowałam z Oddziałem Regionalnym ARIMR w latach 2009-2015. I były sytuacje, że decyzje czy postanowienia były wydawane po terminie, ale z datą odpowiednią na dokumencie. Dotyczyło to przede wszystkim dokumentacji, która była odbierana osobiście przez osobę upoważnioną. Nadmieniam, że znam to z własnego doświadczenia, gdyż później pracowałam na tych dokumentach.

Tryb skutecznego ponaglania organu (w tym ARiMR) zawarty jest w poradniku https://forumprawne.org/prawo-admin...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

DADAR2 napisał:
Żeby doszło do bezczynności organu powinno dojść do przekroczenia terminu na wydanie decyzji

Wcześniej też można ponaglać
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4632B741BC

Cytowana regulacja zawiera w art. 35 § 1 k.p.a. ogólną dyrektywą , w myśl której sprawy administracyjne powinny być załatwiane bez zbędnej zwłoki. W dalszej części tj. w § 2 i § 3 wprowadzono zróżnicowanie terminów załatwiania spraw w pierwszej instancji, przy czym o ile zaistnieją ku temu przesłanki, reguła niezwłocznego załatwiania spraw z § 2 będzie miała pierwszeństwo przed terminami wskazanymi w art. 35 § 3 k.p.a. W doktrynie podnosi się trafnie, że sformułowanie zawarte w art. 35 §1 k.p.a. oznacza , że organ administracji publicznej powinien załatwić sprawę bez zbędnej zwłoki, jeżeli w toku postępowania administracyjnego okaże się, że sprawa może być załatwiona przed upływem ustawowych terminów do jej załatwienia ( komentarze do art. 35 kodeksu postępowania administracyjnego M. Jaśkowska, A. Wróbel, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz, LEX, 2009, wyd. III. oraz G. Łaszczyca, A. Martysz, A. Matan, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz. Tom I. Komentarz do art. 1-103, LEX, 2007, wyd. II ). Takie podejście odpowiada też wyrażonej w art. 12 k.p.a. zasadzie szybkości postępowania, obowiązującej również do kwestii incydentalnych.

Ostatnia edycja:
Ostateczny termin na wypłatę kwot z decyzji obszarowych to 30 czerwca. Każde przekroczenie skutkuje wypłatą odsetek na podstawie skargi. Jednak warto sprawdzić od jakich kwot będą te odsetki z uwagi na możliwą wcześniejszą wypłatę zaliczki. W przypadku decyzji obszarowych termin został określony w rozporządzeniu Rady (WE) nr 73/2009 z dnia 19 stycznia 2009 r. ustanawiającym wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego dla rolników w ramach wspólnej polityki rolnej i ustanawiającym określone systemy wsparcia dla rolników, KPA nie ma nic do tego i nie można tu mówić o załatwianiu spraw bez zbędnej zwłoki, bo kontrole w terenie mogą trwać i w kolejnym od złożenia wniosku roku

Ostatnia edycja:
Powrót