Wydanie fan fiction na użytek własny

• Autor wątku Autor wątku dygus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dygus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,

mam pytanie odnośnie projektu, który rozpocząłem.

Otóż kilka lat temu napisałem fanowską powieść opartą na sadze Harry Potter. Jest to powieściowa kontynuacja książek J.K. Rowling, której rozdziały za darmo publikowałem na stronie internetowej (i nadal są na niej dostępne).

Od kilku lat Czytelnicy dopytywali mnie o możliwość otrzymania tej powieści w formie wydanej książki. I tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Postanowiłem wydać kilka egzemplarzy książki na tzw. własny użytek. Czyli nie zamierzam tej książki nigdzie sprzedawać, czerpać z niej jakichkolwiek korzyści finansowych ani wystawiać na aukcji. Chcę po prostu zamówić kilka egzemplarzy książki dla siebie w wydawnictwie.

Udało mi się znaleźć wydawnictwo, które wyraziło zgodę na wydrukowanie powieści mimo braku praw autorskich (do marki Harry Potter, postaci i świata przedstawionego) a nie do samej fabuły.

Mam jednak wątpliwości, czy nie łamię w ten sposób prawa. Chciałbym się dowiedzieć czy wydanie książki na własny użytek nie łamie prawa? Czy mogę zlecić wydawnictwu wydrukowanie dla mnie takiej książki?

Żeby pozyskać środki na wydanie tych kilku egzemplarzy robię zbiórkę kasy na tzw. projekt wydania 8-go tomu na użytek własny. Osoby chętne wpłacają dowolne kwoty za pośrednictwem serwisu ***.pl

Zastanawiam się czy taka zbiórka jest legalna a jeśli nie do końca, to jak to zrobić, żeby była legalna?

Książki zamierzam rozdawać za darmo swoim Czytelnikom? Czy w ten sposób również nie złamię prawa? Jeśli oni oddadzą mi tylko pieniądze za koszt wydruku książki i koszt przesyłki? Bardzo prosiłbym o rozwiązanie moich wątpliwości.

Podsumowując:
1. Czy wydanie fanowskiej powieści na podstawie sagi Harry Potter - z nazwą Harry Potter w tytule wyłącznie na własny użytek jest możliwe?
2. Czy mogę prowadzić zbiórkę środków na projekt dotyczący procesu wydania (nie są to wpłaty na książkę tylko na projekt wydania jej)?
3. Czy mogę rozdawać je Czytelnikom w zamian za pokrycie kosztów wydruku?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Może naruszać prawa autorskie majątkowe jak i osobiste.
2. To nie jest problem prawnoautorski. O zbiórkach pisane było na FP wielokrotnie.
3. To i tak jest sprzedaż.

To czy uprawniony podejmie jakiekolwiek wobec Ciebie działanie zależy wyłącznie od jego woli.

PS.
Rozpowszechniając w internecie też może naruszać prawa autorskie jak wyżej.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Czyli mimo iż udostępniam treści za darmo, to naruszam prawo?

Jeszcze w kwestii rozdawania książek. Czyli jeśli nie będę pobierał żadnych środków i wysyłał je swój koszt to prawa nie złamię? To nie będzie sprzedaż?

Nie zamierzam łamać prawa ani działać na kogokolwiek szkodę. Książka ma być wydana dla celów kolekcjonerskich dla fanów oryginalnej sagi, którzy już posiadają prawdziwe powieści.

Ostatnia edycja:
dygus napisał:
... Czyli mimo iż udostępniam treści za darmo, to naruszam prawo? ...
Zarobek może mieć znaczenie w zakresie wysokości roszczeń uprawnionego, a jego brak nie wpływa na fakt istnienia naruszenia.
Jeśli treść Twojego utworu stanowi naruszenia praw osób trzecich, cel w jakim go publikujesz, rozpowszechniasz ma znaczenie podrzędne.

Ostatnia edycja:
Powrót