wydanie kartek pocztowych

• Autor wątku Autor wątku seba007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mieszkam na niedużej wsi. Jest tutaj stary kościół odbudowany całkiem niedawno. Chciałbym wydać kartki pocztowe przedstawiającą moją wieś. Zdjęcia i projekt planuje zrobić sam. Zastanawiam się, czy mogę tak po prostu wydać jedną kartkę w nakładzie 500sztuk ze zdjęciami kościoła, czy np do czegoś takiego prawo ma tylko gmina, albo ksiądz proboszcz? :D Czy muszę mieć na to czyjąś zgodę? Dodam, ze nie ma żadnego zakazu robienia zdjęć.

Odpowiedz na powyższe pytanie daje nam art. 33 pkt 1 Ustawy Prawo autorskie i prawa pokrewne, który mówi:
"Art. 33. Wolno rozpowszechniać:
1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku;"

W związku z czym w mojej ocenie, nie trzeba mieć zgody np. księdza proboszcza, ale uwaga - to nie znaczy, że można bezprawnie wchodzić na teren parafii.
Dodam, iż powyższe rozpowszechnianie może służyć wszelkim celom, również komercyjnym (w tym wydaniu widokówek).

Bez żartów, kościół nie jest utworem!

Możesz wydawać te kartki pocztowe, ale prawo autorskie nie ma tu zastosowania.

Proponuję zapoznanie się z art. 1 ust. 1 ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne.

"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."

Z definicji utworu wynika, iż składać sie powinien być
- rezultatem pracy człowieka,
- działalnością twórczą o indywidualnym charakterze,
- postacią utrwaloną

Ostatnia edycja:
Powrót