Wydanie nowego dokumentu

• Autor wątku Autor wątku djmloody27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djmloody27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Niedawno został mi skradziony portfel z dokumentami i dowodem osobistym.na tym dowodzie miałem wpisany stary adres zameldowania, bo nie miałem czasu go zamienić.Okazało się że administracyjnie zostałem wymeldowany i aktualnie jestem bez żadnego meldunku.Gdzie teraz powinienem wyrobić nowy dowód po tej kradzieży?? Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi

Najpierw należy zgłosić fakt kradzieży DO najbliższemu organowi gminy celem wydania zaświadczenia o utracie DO oraz unieważnienia go.
Nowy DO wyrabia organ gminy właściwy według miejsca pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie DO, a w razie braku takiego miejsca - według ostatniego miejsca pobytu stałego tej osoby. Fakt zameldowania czy jego braku nie ma tutaj znaczenia. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania, natomiast pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod innym adresem.

Powrót