Wydanie nowego dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku adik220000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adik220000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Na początku maja kończę 18 lat i mam zamiar niedługo po urodzinach wyrobić dowód osobisty. Wiem, że od lipca 2011, mają być wydawane nowe dowody. Składając wniosek w maju zapewne dowód otrzymałbym przed lipcem. Więc w takiej sytuacji otrzymam nowy dowód czy nadal ten stary? Jak bym złożył wniosek o dowód w marcu, to otrzymam tymczasowy? Czytałem, że od stycznia tego roku w wieku 17 lat, można składać wniosek i otrzymujemy dowód ważny 10 lat.

Pozdrawiam ;)

A jaka to roznica czy dostaniesz nowy czy stary? Jesli zalezy CI na nowym wzorze, to zloz wniosek dopiero w lipcu.

Dobrze, a z tym wnioskiem to jak jest ostatecznie? Można go złożyć w wieku 17 lat i otrzymam dowód ważny 10 lat czy 5 lat? Czy wymagane jest ukończenie 18 roku życia? Poruszany był już ten problem na tym forum, ale tak jak już pisałem, że przeczytałem o ewentualnych zmianach od stycznia tego roku.

Nawej jak zlozysz w wieku 17 lat to otrzymasz tymaczsowy stary wzór.

No właśnie nie wiadomo, jak to będzie z tymi nowymi dowodami, bo MSWiA ma coś z przetargami problem... jak zwykle z resztą w naszym pięknym kraju nad Wisłą :D

Powrót