Wydanie świadectwa

• Autor wątku Autor wątku laurent92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laurent92

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,
Ponad 4 lata temu zapisałem się do zaocznego liceum dla dorosłych.Niestety z racji na pracę nie byłem w stanie chodzić do tej szkoły. Byłem tylko na kilku początkowych zjazdach.
Szkołe porzuciłem,nie informowałem o tym placówki. Dziś chciałbym podjąć naukę ponownie ,a przy okazji wznowic pobór renty po zmarłej mamie.Niemniej jednak aby podjąć naukę potrzebuję odebrać z tej szkoły świadectwo ukończenia szkoły zawodowej które składałem zapisując się do placówki.
Co zrobić jeśli szkoła będzie chciala wyegzekwować opłatę zaległego czesnego podtrzymujac sie nie wydaniem mi dokumentu. Jak moge odebrac swiadectwo bez uiszczania tejze oplaty??

laurent92 napisał:
Jak moge odebrac swiadectwo bez uiszczania tejze oplaty??
dlaczego miałbyś nie uiszczać? rozumiem, że podpisałeś jakąś umowę/regulamin...?

jagna33 napisał:
dlaczego miałbyś nie uiszczać? rozumiem, że podpisałeś jakąś umowę/regulamin...?
Skąd ta wiedza ?

Świadectwo należy do osoby, która je otrzymała i jeśli szkoła je posiada ma obowiązek je wydać nieodpłatnie.

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych
Przepis prawny:
§ 26 świadectwa, odpisy świadectw dojrzałości, odpisy aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomy, suplementy, zaświadczenia, indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych, a także kopie, o których mowa w § 23 ust. 2, są wydawane odpowiednio przez szkoły, kuratora oświaty, komisje okręgowe i przedszkola nieodpłatnie
Niewydanie świadectwa to przestępstwo (art. 276 kk) ścigane z oskarżenia publicznego. Chyba, że zostało wydane.

Dokładnie to już nie pamiętam,ale jedyne co składałem to swiadectwo szkolne plus jakiś wniosek ktory wypelnialem oraz przyjecie mnie do szkoły

Do Marcina: o swiadectwie nic nie pisałam :)
Myślę, że odpłatność za szkołę a wydanie świadectwa to dwie odrębne sprawy.

Możesz pobrać duplikat w szkole zawodowej i ten złożyć.

ada3233 napisał:
Możesz pobrać duplikat w szkole zawodowej i ten złożyć.

Pytałem o to,ale na to się czeka,a ja sprawe chciałbym zamknąć do konca miesiaca poza tym czemu mam placic za duplilat skoro szkola dla doroslych posiada moj oryginal

a ty masz względem niej zobowiązanie pieniężne

Powrót