Wydawanie brudnego bilonu lub podartych banknotów przez sprzedawców

• Autor wątku Autor wątku jestem1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestem1

Użytkownik
Odpowiedzi
145
Witam. Jeśli umieściłem temat w niewłaściwym dziale to proszę o przeniesienie. Często zdarza mi się, że sprzedawca wydaje mi resztę w bilonie na którym są czarne zabrudzenia jak również naddartymi banknotami. Czy moja prośba do sprzedawcy o wymianę takich pieniędzy to dziwactwo z mojej strony? Jeśli nie to co mogę zrobić, jeśli sprzedawca nie chce wymienić naddartego banknotu na cały?

Brudny, lekko naddarty banknot dalej jest ważny, zatem sprzedawca nie ma obowiązku wymiany.

Jesteś pewien? Według tego co znalazłem w necie to zgodnie z ZARZĄDZENIEM NR 31/2013PREZESA NARODOWEGO BANKU POLSKIEGO z dnia 17 grudnia 2013 r.;
§ 2. 1. Wymianie podlegają:1) banknoty postrzępione, naddarte, podklejone, przerwane, nadmiernie zabrudzone, zaplamione, odbarwione lub uszkodzone w inny sposób, w tym również wskutek umieszczenia na nich trwałego napisu, nadruku, rysunku lub innego znaku;2) monety oraz ich elementy (rdzeń i pierścień), mające w szczególności uszkodzenia typu mechanicznego, wytarte, o zmienionej barwie, skorodowane, w tym również uszkodzone wskutek umieszczenia na nich trwałego napisu, rysunku lub innego znaku.

Jak banknot / moneta trafi do banku to zostanie skierowany do wycofania z obiegu. Do czasu jak w nim jest, jest pełnoprawnym środkiem płatniczym.

Sam sobie zaprzeczasz bo jeśli pieniądz jest pełnoprawnym środkiem płatniczym to po co go wycofywać. Rozchodzi mi się o to, że np. przyjmuję taki naddarty banknot jako resztę od sprzedawcy, a następnie chcę nim zapłacić w innym sklepie, drugi sprzedawca odmawia przyjęcia i wtedy muszę szukać banku, aby go wymienić.
A co z brudnymi monetami?

jestem1 napisał:
Sam sobie zaprzeczasz bo jeśli pieniądz jest pełnoprawnym środkiem płatniczym to po co go wycofywać.
Bo tak stanowi przywołany przez Ciebie przepis?
Nie ma tam wpisu, że nie jest środkiem płatniczym lub jest niewany a jedynie, że podlega wymianie.

W moim wpisie nie ma sprzeczności.

Zacytowane przeze mnie zarządzenie jest załącznikiem do OBWIESZCZENIA PREZESA NARODOWEGO BANKU POLSKIEGO z dnia 5 lipca 2018 r w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu zarządzenia Prezesa Narodowego Banku Polskiego w sprawie szczegółowych zasad i trybu wymiany znaków pieniężnych, które wskutek zużycia lub uszkodzenia przestają być prawnym środkiem płatniczym na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej

Tak?? Kto i w którym momencie decyduje o kwalifikacji środka płatniczego do wycofania?
Szukasz dziury w całym. Odpowiedź masz w #2.

Pytajnik 001 napisał:
Odpowiedź masz w #2.
Przyznam, że nie jest tak do końca :)
Troszkę pośpiesznie i ogólnikowo odpowiedziałem.
Pytający oczywiście może odmówić przyjęcia tak uszkodzonego banknotu, natomiast w tej sytuacji sprzedawca może odmówić sprzedaży o ile nie możliwości wymiany.
Taka odpowiedź będzie bardziej poprawna, bo pierwotna poniekąd była lekkim wprowadzeniem w błąd co przyznaję :)

Odpowiedź w #2 nie rozwiewa moich wątpliwości, bo w w/w zarządzeniu pisze co innego i nie szukam dziury w całym tylko chcę dokładnie wiedzieć jak to jest w 100% na gruncie prawa. W rzeczywistości to próbowano mi wcisnąć wygięte 5 zł., zaplamione tuszem 20zł. Kasjerki argumentowały, że skoro one przyjęły takie pieniądze to i ja powinienem przyjąć.

@ Kanas
Dzięki za odpowiedz. Jeszcze możesz wyjaśnić sytuację z brudnymi monetami. Czy muszę je przyjmować?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dz. U. 1997 Nr 140 poz. 938
Przepis prawny:
Art. 34. 1. Znaki pieniężne, nieodpowiadające wskutek zużycia lub
uszkodzenia warunkom ustalonym przez Prezesa NBP, przestają być prawnym
środkiem płatniczym na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej i podlegają wymianie.
2. Prezes NBP określa, w drodze zarządzenia, szczegółowe zasady i tryb
wymiany znaków pieniężnych, o których mowa w ust. 1

Już napisałem bardziej precyzyjnie, możesz odmówić licząc się z odmową sprzedaży o ile będzie ona uzasadniona.

Dzięki za wyjaśnienie sprawy.

@Kanas
Kto i w którym momencie decyduje, że znaki pieniężne nie odpowiadają warunkom ustalonym przez Prezesa NBP?

Na pewno nie konsument w chwili wzięcia ich w ręce.

Pytajnik 001 napisał:
@Kanas
Kto i w którym momencie decyduje, że znaki pieniężne nie odpowiadają warunkom ustalonym przez Prezesa NBP?

Na pewno nie konsument w chwili wzięcia ich w ręce.

A dlaczego nie? I niby kto miałby to oceniać? Biegli sądowi?

TSG napisał:
Pracownik banku, do którego przyjdzie się wymienić pieniądze.

Ale żeby przyjść do banku wymienić to trzeba najpierw ocenić że się kwalifikują do wymiany. I mamy sytuację patową.

A pracownicy banku oyrzymują jakieś certyfikaty? Czym się różni pracownik banku od zwykłego Kowalskiego?

Sernik65 napisał:
Ale żeby przyjść do banku wymienić to trzeba najpierw ocenić że się kwalifikują do wymiany. I mamy sytuację patową.
QUOTE]
Trzeba mieć przypuszczenie. Oceny dokona pracownik banku.

Sernik65 napisał:
A pracownicy banku oyrzymują jakieś certyfikaty? Czym się różni pracownik banku od zwykłego Kowalskiego?
Posiada przeszkolenie oraz odpowiada za swoje działania jako przedstawiciel profesjonalnego podmiotu rynku finansowego.

@Pytajnik 001 prośba, może swoje teorie podeprzesz jakimiś przepisami ?
Stwierdzasz, że konsument nie ma prawa decydowania o tym, czy banknot jest uszkodzony, dajesz możliwość oceny tylko pracownikowi banku, zatem poprzyj to stosownym przepisem. Z obecnych przytoczonych przepisów nic takiego nie wynika, wręcz przeczy temu, co tak stanowczo stwierdzasz.

Powrót