Wydruki 3D na allegro a prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku skapskiadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skapskiadi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich, chciałbym się dopytać w pewnej sprawie. Sprzedaję na allegro różne wydruki z drukarki 3D, przykładowo taki stojak na telefon:***mod***
W sieci jest stronka ***, gdzie ludzie wrzucają swoje modele 3D, jednak rzadko kiedy ktoś zgadza się na korzystanie z nich w celach komercyjnych. Stojak z powyższej aukcji wymodelowałem samemu po obejrzeniu masy takich darmowych modeli, różnych aukcji na allegro, na zagranicznych portalach aukcyjnych, google grafice itd.

Wczoraj napisał do mnie inny sprzedawca:
"Witamy,
zwracamy się do Państwa z wezwaniem o natychmiastowe zaniechanie produkcji i sprzedaży powyższego produktu. Narusza on prawo własności intelektualnej z art.115 i podlega surowym konsekwencjom prawnym. Produkt jest nielegalną kopią produktu nr. "5903678011369". Brak reakcji z Państwa strony będzie wiązał się z przekazaniem sprawy do kancelarii prawnej. Pozdrawiamy."

A tutaj link do aukcji tej osoby: ***

Faktycznie, nie da się ukryć, że mój produkt jest bardzo podobny, ale w sieci jest masa podobnych rozwiązań, np to:

Czy w przypadku gdy stworzyłem taki model 3D (zamiast pobrać go z internetu jak większość osób na allegro), wydrukowałem go samemu i chcę go sprzedać to faktycznie jest to naruszenie praw autorskich? Zakładam, że ta osoba nie ma wykupionych praw patentowych a w sieci jest sporo podobnych projektów, więc osobiście wydaje mi się, że nie powinienem się niczym przejmować i powyższą wiadomość otrzymałem z nadzieją, że się przestraszę i po prostu usunę aukcję?

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
skapskiadi napisał:
... Czy w przypadku gdy stworzyłem taki model 3D (zamiast pobrać go z internetu jak większość osób na allegro), wydrukowałem go samemu i chcę go sprzedać to faktycznie jest to naruszenie praw autorskich?...
Po pierwsze, mieszasz dwa różne aspekty własności intelektualnej, Prawo autorskie i Prawo patentowe. Utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej nie musi być nigdzie rejestrowany o ile dany produkt wypełnia znamiona utworu co w przypadku stojaka jest możliwe o ile mamy tutaj do czynienia z przejawem twórczości. Ja zwykłego stojaka z taki nie uznałbym zatem na polu prawa autorskiego spór rozstrzygnąć by musiał Sąd. Czy na taki zwykły stojak można by uzyskać ochronę to też bardzo trudno powiedzieć. Za czyn nieuczciwej konkurencji tego też nie można uznać. Pozostaje Tobie zapytać autora wezwania na jakiej podstawie uważa swój produkt za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej.

Chyba rozumiem o co chodzi. A gdyby projekt nieco zmodyfikować? Przykładowo coś takiego (na szybko poprawione w paincie):
***mod***

Przykładowo dwa dolne rogi bym tak jakby ściął a na górze dorobił płetwę równoległą do tej na dole. Ten projekt już na pierwszy rzut oka się różni a w sumie nie robi mi to dużej różnicy więc jeżeli byłaby to bezpieczniejsza opcja to mógłbym iść tą drogą.

skapskiadi napisał:
... A gdyby projekt nieco zmodyfikować? ...
Twój tok myślenia idzie w złym kierunku choćby dlatego, że uznając produkt Twojego przeciwnika za utwór Twoje działanie będzie opracowaniem cudzego utworu ze wszystkimi konsekwencjami. Zatem wróć do mojego poprzedniego postu bo jednak nic nie zrozumiałeś.

Dostałem kolejną wiadomość:

"Dzień dobry,
po raz drugi wzywamy Pana do zaprzestania produkcji i sprzedaży "podstawki na telefon". Produkt ten narusza wzór produktu o kodzie: 5903678011369 i stwarza ryzyko utraty reputacji marki.
Zgodnie z prawem: „Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nagranie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub ust. 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1, art. 191, art. 86, art. 94 ust. 4 lub art. 97, albo nie wykonuje obowiązków określonych w art. 193 ust. 2, art. 20 ust. 1-4, art. 40 ust. 1 lub ust. 2,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku”.
Brak polubownego rozwiązania sprawy i odpowiedzi w dniu dzisiejszym będzie skutkował natychmiastowym przekazaniem sprawy do współpracującej z Nami kancelarii prawnej."

Czytając to na "chłopski rozum" mam wrażenie jakby faktycznie ktoś na siłę chciał to podpiąć pod inną ustawę bo to wszystko brzmi jakby dotyczyło utworu muzycznego, filmu itd.

skapskiadi napisał:
... Czytając to na "chłopski rozum" mam wrażenie jakby faktycznie ktoś na siłę chciał to podpiąć pod inną ustawę bo to wszystko brzmi jakby dotyczyło utworu muzycznego, filmu itd.
Nie, to dotyczy utworu, nie ma znaczenia jakiego. Wróć do ostatniego zdania z postu #2.

Ok, zadałem tej osobie takie pytanie: "Dzień dobry, na jakiej podstawie uważa Pan swój produkt za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej?"

A to odpowiedź jaką otrzymałem: Dzień dobry, posiadamy pełną dokumentację każdego produktu wraz z datami utworzenia. Przedmiot jest zgłoszony do międzynarodowej bazy produktów pod numerem 5903678011369. Pan nielegalnie skopiował Nasz wzór przemysłowy, co jest oczywistym naruszeniem praw własności intelektualnej. Pytanie więc "na jakiej podstawie uważa Pan swój produkt za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej" jest bezpodstawne i świadczy o braku znajomości prawa autorskiego. Co więcej, produkt ten nie należy do jednej osoby, a do legalnie działającej firmy. Mogliśmy od razu zgłosić naruszenie, gdyż mamy pełną dokumentację. Kontakt z Panem jest wynikiem Naszej dobrej woli. Mamy nadzieje, że rozumie Pan powyższe zdania i rozwiąże problem polubownie. Pozdrawiamy."

skapskiadi napisał:
... Przedmiot jest zgłoszony do międzynarodowej bazy produktów pod numerem 5903678011369. ...
Zatem przytoczony w piśmie przepis prawny nie ma zastosowania. Coś się komuś pomyliło przy wskazywaniu podstawy prawnej odpowiedzialności.
Poproś o przesłanie skanu świadectwa rejestracji, na mim będzie dokładny opis i rysunki zarejestrowanego wzoru.

Zadałem to pytanie "Byłbym wdzięczny za przesłanie skanu świadectwa rejestracji. Pozdrawiam."

A oto odpowiedź: "Certyfikat przyznawany jest w momencie zastrzeżenia wzoru przemysłowego. My powołujemy się na ogólnoświatowe prawo własności intelektualnej, którego dotyczy przesłany wcześniej, obowiązujący artykuł prawny. W tej sytuacji stosuje się dokumentację projektu. W załączniku przesyłam wyciąg z bazy produktów wraz z datą utworzenia. Zaznaczam, że jest on ogólnodostępny, a przesłane zdjęcia nie są jednak w żadnym stopniu wymagane. Nie może Pan rozpoczynać produkcji żadnego elementu, który nie ma pisemnej zgody autora. Takie działania są nie legalne. Radzimy zapoznać się z prawem, gdyż aktualne podejście stosowane przez Pana, wcześniej, czy później przyniesie Panu duże problemy prawne. Wzory i prawa autorskie w dzisiejszym czasie są bez przerwy weryfikowane, a naruszania nieustannie zaskarżane. Mamy nadzieje, że to wystarczy by zrozumiał Pan swój błąd. Prosimy o usunięcie produktu. Następny kontakt z Naszej strony, będzie reprezentowany przez kancelarię prawną. Pozdrawiamy."

I załączniki jakie otrzymałem:

***proszę nie wstawiać obrazów tej wielkości. mod***

To nie jest świadectwo rejestracji więc nie mamy tutaj do czynienia z chronionym wzorem przemysłowym. Zatem nadal pozostaje pytanie na jakiej podstawie uważają, że ich produkt wypełnia znamiona utworu podlegającego ochronie prawnoautorskiej. Posiadanie dokumentacji nie jest wyznacznikiem spełnienia znamion utworu.

PS.
Baza produktów nie generuje żadnych praw ochronnych to jedynie nadanie numeru do celów handlowych.

Ostatnia edycja:
Powrót