Wydział Gospodarczy przekazał sprawę Cywilnemu

• Autor wątku Autor wątku agataq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agataq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, moja firma złożyła w trybie nakazowym pozew przeciwko dłużniczce, wraz z wymaganymi załącznikami stanowiącymi podstawę roszczeń, wezwaniami do zapłaty, kopiami faktur i całą wymaganą resztą.

Sprawa dotyczy braku zapłaty czynszu za lokal użytkowy za kilka miesięcy.

Odbyła się sprawa, został wydany nakaz, dłużniczka złożyła sprzeciw ( podważyła zasadność roszczeń uznając że podpis na umowie dzierżawy może nie być jej) my złożyliśmy sprzeciw do sprzeciwu uznając że gra na zwłokę. Odbyła się kolejna sprawa dnia 1.03 - dotąd nie otrzymałam żadnych informacji z sądu, więc pojechałam tam.
Okazało się że 16 marca sprawa została przekazana przez Wydział Gospodarczy do Wydziału Cywilnego i zarejestrowana pod nową sygnaturą.

Dokumenty leżą u Sędziego i nie bardzo wiem, o co może chodzić.

Pani w sekretariacie powiedziała jedynie, że WG przekazał sprawę do rozpoznania Wydz. I Cywilnemu z uwagi na okoliczność braku przesłanki prowadzenia przez dłużniczkę działalności gospodarczej ( CO TO OZNACZA? )

Dodatkowo dodała, ze decyzja o przekazaniu sprawy jest uznaniową decyzją Sądu i nie podlega zaskarżeniu.

Kwoty są spore, umowę podpisywała mi owa Pani podbijając jednocześnie pieczątką firmową, pokazywała do wglądu dokumenty firmy. Wystawiane były faktury.

Sąd W.C ma się ustosunkować i odpowiedzieć mi do 15 kwietnia. Ktoś może pomóc i chociażby zasygnalizować, czego mogę się po tej odpowiedzi spodziewać?

Powrót