Wydziedziczenie a spadek po dziadkach

• Autor wątku Autor wątku graceland1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graceland1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie, które brzmi:

Czy wnuk, którego ojciec nie żyje ale został wcześniej przez swojego ojca wydziedziczony na mocy testamentu notarialnego ma prawo do dziedziczenia po dziadkach?
Ojciec wydziedziczonego zmarł 15 lat temu. Dziadek 5 lat temu. Obecnie toczy się sprawa spadkowa po dziadku.
Majątek po ojcu przejęła druga żona.

Tak - wnuki mogą dziedziczyć po rodzicach rodzica (dziadkach) niezależnie od tego czy dziedziczyli po tym swoim rodzicu (art. 931 kc).

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie również dlaczego Sąd przed którym toczy się postępowanie spadkowe po dziadku wezwał zakładającego sprawę wujka (jedyny brat mojego nieżyjącego ojca) do złożenia oryginału odpisu postanowienia ze stwierdzeniem prawomocności w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku po moim nieżyjącym ojcu, który mnie wydziedziczył za radą jego drugiej, chciwej żony, która mnie nienawidziła całe życie i separowała nasze kontakty jak tylko mogła. Ojciec nie miał z nią dzieci. Ja byłem jego jedynym synem.
Czy to jest normą w tego typu postępowaniach ? - doręczanie takiego aktu poświadczenia dziedziczenia lub w/w postanowienia po nieżyjącym spadkobiorcy. Czy może jednak mieć wpływ na ew. mój udział w spadku po dziadku.

Powrót