wydziedziczenie i spadek dla kolejnych dzieci

• Autor wątku Autor wątku etruska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

etruska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, moja sytuacja wygląda następująco. Mój konkubent, z którym tworze nieformalny związek wydziedziczył dwoje dzieci z trwającego wówczas jeszcze małżeństwa (w trakcie rozwodu) oraz małżonkę ustanawiając spadkobiercami w 3/4 siostrę i 1/4 bratanka. Rozwód orzeczono w 2006 roku. W 2007 i 2009 roku z naszego nieformalnego związku urodziły się dzieci, oboje uznane i noszą jego nazwisko. Pisząc testament nie wiedział jeszcze, ze będzie miał kolejne dzieci. Moje pytanie. W jakim stopniu będą po nim dziedziczyły nasze wspólne dzieci jeśli do chwili otwarcia spadku testament nie zostanie zmieniony?

Co to znaczy wydziedziczył? Napisał testament nic im nie zapisując czy do tego pozbawił ich zachowku?

Tresć testamentu jest nastepująca: ... oświadcza, że do całego spadku w 3/4 powołuje siostrę w 1/4 bratanka, oraz ze oświadcza, że wydziedzicza żonę, córkę oraz syna z następujących powodów... (...) Poniżej są stosowne zapisy i paragrafy o kosztach sporządzenia aktu, wypisy oraz podpis i pieczeć notariusza i stron. Zona jest juz byłą, rozwód z winy obu stron orzeczono w 2006 roku a sam akt sporzadzany był juz w trakcie trwania spraw rozwodowych. Tak jak pisałam wcześniej, w 2007 i 2009 roku przyszły na świat nasze dzieci - są uznane w USC, wychowujemy je razem w nieformalnym związku.

Jeżeli do chwili śmierci testament nie zostanie zmieniony, to wasze dzieci nie odziedziczą nic - skoro spadkobiercami ustanowiono siostrę i bratanka. Będą one miały natomiast roszczenie o zachowek do tych osób.

Byłej żony nie bierze się pod uwagę, natomiast dzieci z poprzedniego związku zostały wskutek wydziedziczenia pozbawione zachowku.

tak tez sądziłam. dziekuję za szybka odpowiedź.

Powrót