wyegzekwowanie należności od spólki z oo

• Autor wątku Autor wątku tMadzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tMadzik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry,
posiadam nakaz zapłaty od spółki z oo. Komornik umorzył postępowanie, gdyż spółka nie posiada majątku. Spółka nadal istnieje w KRS i chciałbym uzyskać nakaz zapłaty od członków zarządu. Z tego co się zdążyłem zorientować muszę wystąpić z kolejnym pozwem. w związku z tym pytania:
Czy wystarczy powołać się na umorzenie komornika?
Czy muszę wzywać wcześniej do wspólników?
Do którego sądu złożyć pozew? Gospodarczy? Cywilny? Czy elektroniczne postępowanie upominawcze (e-sąd) wchodzi w grę?

Pozdrawiam
Tomasz

W pozwie przeciwko zarządowi warto przytoczyć - tak samo jak w pozwie przeciwko spółce - przebieg transakcji, następnie wspomnieć o umorzeniu egzekucji. Powinieneś również ustalić adres zameldowania zarządu spółki - powinien być w aktach spółki jeśli mnie pamięć nie myli (tu możesz jechać do sądu rejestrowego spółki i porobić sobie zdjęcia akt), oraz wezwać osoby/ osobę do zapłaty - jeśli nie chcesz im dawać argumentu do sprzeciwu. Do EPU tego nie kieruj, na 90% Ci to umorzą. A jeśli roszczenie jest starsze niż 3 lata to na 100%. Tylko sąd gospodarczy.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nie uda mi się ustalić adresu poszczególnych członków zarządu spółki, bo KRS mają nieaktualny. Adres spółki w KRS to Warszawa, a spółka od ok 2 lat działa w lubelskim. Od adresu warszawskiego odbijał się zarówno sąd jak i komornik.
Wysłałem wezwania do zapłaty na podstawie wyroku na spółkę i art 299 KSH do członków zarządu na adres spółki z reklam i strony internetowej i poczekam jak zareagują. Zapewne będzie jak dotychczas - zero reakcji.

Złożę do gospodarczego, tylko z jakim adresem pozwanych? Muszę to ustalać? Bo nie widzę możliwości. Mogę jakoś wpłynąć na KRS, żeby zmusił wspólników do aktualizacji wpisu?

Ale co Ty chcesz aktualizować? Dostałeś info co masz zrobić. Jak złożysz pozew z jakimś adresem wpisanym na "pałę" to Sąd pozew może Ci zwrócić.
Jeśli nawet uwzględni to czeka Cię doręczenie Komornicze, następnie ustalenie kuratora dla pozwanego/ pozwanych nieznanego z miejsca pobytu (kolejne koszty) - kuratorzy lubią składać sprzeciw - możliwość oddalenia powództwa i przegrana sprawy.

Mass1910 napisał:
Ale co Ty chcesz aktualizować? Dostałeś info co masz zrobić. Jak złożysz pozew z jakimś adresem wpisanym na "pałę" to Sąd pozew może Ci zwrócić.
Jeśli nawet uwzględni to czeka Cię doręczenie Komornicze, następnie ustalenie kuratora dla pozwanego/ pozwanych nieznanego z miejsca pobytu (kolejne koszty) - kuratorzy lubią składać sprzeciw - możliwość oddalenia powództwa i przegrana sprawy.

Dostałem info i dziękuję.

Mam już wyrok na spółkę z tym adresem wpisanym "na pałę". To jest adres z KRS, więc dlaczego sąd miałby go odrzucić? Komornik też działał z tym adresem "na pałę", ale spółka działa w innej części Polski i nie ma majątku. Teraz chcę uzyskać nakaz na członków zarządu.

Skoro napisałeś, żebym wziął sobie adres członków zarządu z KRS to zadałem pytanie, czy można jakoś wymusić na spółce aktualizację nieaktualnych danych. Pytanie już nieaktualne, bo ktoś inny napisał jak zdobyć adresy ludzi znając ich pesel.

Mimo wszystko jechałbym do Sądu rejestrowego spółki (tam gdzie się rejestrowała pod pierwotnym adresem) i przejrzał akta i porobił zdjęcia na Twoim miejscu. To że spółka już nie urzęduje pod danym adresem to nie ma znaczenie - ważne gdzie się rejestrowała.

Powrót