Wyegzekwowanie zwrotu pożyczki

• Autor wątku Autor wątku latajacyholender7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

latajacyholender7

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam - chciałbym się zorientować jak wygląda procedura zwrotu pożyczki od której nie został zapłacony PCC.
Zawarta w 2018 roku umowa pożyczki która nie została spłacona nawet w małej części. Dziś chcę wysłać powtórne wezwanie do zapłaty i jeżeli ponownie nie zostanie odebrane to czy mogę złożyć wniosek do e-sądu o wydanie nakazu zapłaty? Posiadam umowe pożyczki oraz skan dowodu. Czy e-sąd akceptuje skany czy trzeba wysłać oryginał? Jeżeli pożyczkobiorca nie odpowie na pozew przez 14dni sąd raczej powinien przychylić się do mojego wniosku czy raczej może oddać sprawę do sądu stacjonarnego? Pytam ponieważ głównie przebywam za granicą.
Po otrzymaniu nakazu zapłaty udaję się do komornika a ten może zlicytować majątek?

ps. pożyczka zawarta w 2018 czyli muszę zapłacić 2% PCC? Bo od 2019 dopiero było 0.5%

udaj się do sądu rejonowego dłużnika, wielkim łukiem omiń e-sąd - taka moja podpowiedź.

Dzięki ale co to zmieni?
W e-sądzie jest taniej i sprawniej niż w sądzie stacjonarnym..
Proszę uargumentować Pańską wypowiedź

zatem argumentuję:
1. źle opiszesz pozew oraz źle opiszesz dowody, źle opiszesz odsetki - sąd umorzy postępowanie - strata czasu,
2. uzasadnienie pozwu które napiszesz może budzić poważne wątpliwości - sąd umorzy postępowanie,
3. jeżeli nawet uzyskasz nakaz zapłaty to pozwany złoży sprzeciw w terminie z dosłownym jednym zdaniem - sąd umorzy postępowanie,
latajacyholender7 napisał:
W e-sądzie jest taniej
tak, to prawda,
i sprawniej niż w sądzie stacjonarnym
mogę się z tym nie zgodzić,

robinson21 napisał:
1. źle opiszesz pozew oraz źle opiszesz dowody, źle opiszesz odsetki - sąd umorzy postępowanie - strata czasu
Dlaczego mam źle opisać dowody? Jest umowa pożyczki, nieodberane wezwanie do zapłaty oraz kalkulacja odsetek ustawowych. Co tu można źle opisać :)?
robinson21 napisał:
2. uzasadnienie pozwu które napiszesz może budzić poważne wątpliwości - sąd umorzy postępowanie,
Co może budzić wątpliwości w ocenie Sądu przy spisanej umowie pożyczki, braku polubownej spłaty, braku kontaktu oraz nieodbierania wezwań do zapłaty?
robinson21 napisał:
3. jeżeli nawet uzyskasz nakaz zapłaty to pozwany złoży sprzeciw w terminie z dosłownym jednym zdaniem - sąd umorzy postępowanie,
To akurat wiem bo sam kiedyś się odwołałem jednym zdaniem :)
No ale jestem na to gotowy, jeżeli się jakimś cudem odwoła (mimo, że nie przyjmuje żadnej korespondecji) to przynajmniej będę wiedział że żyje :)
Na razie mieszkam 120km od niego więc nie za bardzo mogę sobie pozwolić na wizyty gdzie jest zameldowany :(

No ale jestem na to gotowy, jeżeli się jakimś cudem odwoła (mimo, że nie przyjmuje żadnej korespondecji) to przynajmniej będę wiedział że żyje
zatem działaj i daj znać jak sprawa idzie dalej,

Powrót