Wygasłe prawa autorskie do publikacji

• Autor wątku Autor wątku jomini2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jomini2

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Mam pytanie odnośnie wygasłych praw autorskich.
Jest kilka ciekawych pozycji które chciałbym wydać.
Książki te zostały napisane przez wojskowych lub naukowców dla wojsko i uniwersytetów ponad 70 lat temu. Według mnie prawa majątkowe należą w takim wypadku do tychże instytucji pisze na przykład wojskowy instytut naukowo-wydawniczy, a ustawa mówi, że w takim wypadku prawa te wygasają po 70 latach od wydania. Było to dawno i nie mam na to dowodów-umowa o prace się nie zachowały, ale dziś jeśli naukowiec wyda książkę w swoim uniwersytecie to prawa majątkowe są własnością uniwersytetu. Czy można założyć,że było tak w przeszłości?
Z góry dziękuje za pomoc.

Witaj,

popatrzyłem w ustawę o prawie autorskim autorskim z dnia 25.04.1935 roku i nie widzę tam żadnych zapisów o tym, aby majątkowe prawa autorskie do dzieł stworzonych przez pracowników przechodziły na pracodawcę. Temat wygląda na nienormowany, a więc prawa autorskie do dzieł pozostawałyby przy autorach (współautorach). A w takim przypadku obowiązywałby 70 letni termin od śmierci twórcy.

Dziękuje za odpowiedz. Ciężka sprawa - przodków nie sposób znaleźć, często też nie da się znaleźć daty śmierci autora co blokuje jakiekolwiek działanie. Rozumiem, że dzisiejsza ustawa nie dotyczy tych dzieł, ale w tej ustawie z 1935 roku nie ma również podanej informacji, że prawa autorskie wygasają 70 lat po śmierci autora? Czyli stosujemy w tym przypadku teraźniejszą ustawę? Czy jest jakieś wyjście z tej patowej sytuacji?

jomini2 napisał:
Rozumiem, że dzisiejsza ustawa nie dotyczy tych dzieł, ale w tej ustawie z 1935 roku nie ma również podanej informacji, że prawa autorskie wygasają 70 lat po śmierci autora? Czyli stosujemy w tym przypadku teraźniejszą ustawę?
nowa ustawa obejmuje swoim działaniem utwory, które wg starego ustawodawstwa (tak naprawdę, to dwie ustawy: z 1936 i 1952 roku) ochronę miały, ale w świetle tamtych ustaw wygasła ona im, natomiast w świetle nowej dalej trwa - czyli w praktyce wydłuża okres ochronny. A więc, jeśli w świetle pierwszej ustawy ochrona przysługiwała autorowi, to i tak traktowałaby ten fakt nowa ustawa.
Czy jest jakieś wyjście z tej patowej sytuacji?
Trzeba pamiętać, że prawa autorskie nie przepadają, dopóki trwa okres ochronny. Jeśli nie ma spadkobierców albo osób na które przeniesiono majątkowe prawa autorskie, to prawa przechodzą na skarb państwa, a zarządzanie nimi przechodzi do odpowiedniej Organizacji Zbiorowego Zarządzania.

Dziękuje. A co w przypadku kiedy nie można ustalić daty śmierci autora? Jaka organizacja zbiorowego zarządzania dysponuje prawami w moim wypadku?

Jeszcze raz dziękuje za Twój czas i rady. Bardzo mi pomogłeś. Gdybyś dowiedziałeś się co w wypadku kiedy nie można znaleźć daty śmierci autora będę wdzięczny. Dużo problemów sprawia mi znalezienie spadkobierców praw majątkowych - nie wiem jak można ich znaleźć. Może się orientujesz gdzie można takie informację znaleźć?

Czytałem ostatnio ustawę z 1926 roku i jest tam zapis który mówi, że :Prawo autorskie, które powstało na rzecz osób prawnych, gaśnie w pięćdziesiąt lat od czasu wydania utworu lub innego podania go do wiadomości publicznej. Czy jeśli książka została napisana dla Instytucji w okresie obowiązywania tej ustawy 1926-35 to ten przepis ma zastosowanie również dziś?

odpowiednikiem byłby Art.36. ust.3. obecnej ustawy - z wydłużeniem czasu ochrony do 70 lat od wydania utworu - czyli ochroną objęte były by utwory wydane po 1938 roku.

Dzięki, czy do że ktoś pracował w wojsku, a później w ramach swojej pracy wydawał w wojskowym instytucie książki jest równoznaczne z tym, że prawa majątkowe przysługują wojsku, czyli wygasają po 70 lat od daty wydania?
pzdr

Powrót