Wygasniecie czasowej rejestracji Czy wymagane jest OC

• Autor wątku Autor wątku Edyta1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edyta1000

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam

kupilam niezarejestrowana przyczepe (z Holandii) i zamierzalam ja uzytkowac. Dostalam z Wydzialu Komunikacji czerwone tablice i dowod tymczasowy aby zrobic badanie techniczne.

W miedzczasie kupilam druga przyczepe, ktora odpowiada mi bardziej. Pierwsza zamierzam sprzedac bez rejestracji stalej lub (teoretycznie) zachowac przyczepe "na czesci". W obu przypadkach rejestracja czasowa wygasa.

1.Jesli zwroce tablice do Wydzialu Komunikacji, czy bede musiala ponownie wykupic OC jesli przyczepe zatrzymam? Czy z punktu widzenia kar z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego pojazd bedzie nadal zarejestrowany i bedzie wymagal corocznego odnowienia skladki OC?

2. Wiem ze nie moge sprzedac pojazdu "na czerwonych tablicach". Nie chce tez ponosic kosztow stalej rejestracji (nowy wlasciciel i tak bedzie musial rejestrowac pojazd u siebie), dlatego zamierzam sprzedac przyczepe z badaniami, umowa oryginalna i moja z nowym wlascicielem, wygaslym tymczasowym dowodem rejestracyjnym ale bez tablic. Czy kupujacy nie bedzie miec problemow z rejestracja w takim przypadku? (w opini z badania technicznego podany bedzie zapewne numer z "moich" czerwoych tablic rejestracyjnych.

3. Kupilam tez trzecia niezarejestrowana przyczepe, ktorej przez najblizsze dwa lata nie zamierzam uzytkowac na drogach. Wykupilam OC, ale tablic nie miala, nie ma i na razie nie bedzie miec. Wg mnie jesli przed wygasnieciem aktualnego OC wypowiem je to przyczepa "zniknie" ze swiata Wydzialu Komunikacji i Funduszu Gwarancyjnego?

Dziekuje za spostrzezenia. Brak polskich liter bo nie mam polskiej klawiatury.

Powrót