Wygaśniecie Prace interwencyjnych a PuP

• Autor wątku Autor wątku kobiell12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobiell12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie !
Zostałem zatrudniony na umowę o pracę w ramach prac interwencyjnych na okres 6 miesięcy. Po wygaśnięciu umowy stwierdziłem , że to praca nie dla mnie i nie podpisałem kolejnej umowy mimo chęci pracodawcy.

Otrzymałem list od Urzędu Pracy , że w związku że zrezygnowałem z pracy - proszą o stawienie się w ciągu 7 dni i wyjaśnienie dlaczego. Niestety nie było mnie wtedy w domu, bo byłem u rodziny a list odebrała żona , a później jak wróciłem to o tym zapomniałem i sie nie stawiłem.

Chciałbym się znów zarejestrować w UP. W związku z tym mam pytanie . Czy zostałem wykreślony na okres 180 dni (kiedyś raz wypisali mnie z UP za niestawienie sie w terminie) , czy nie mam żadnej kary ?

Ostatnia edycja:
Na Twoje pytania może odpowiedzieć jedynie pracownik PUP :) Nikt z tu obecnych nie posiada kryształowej kuli...

Ostatnia edycja:
Ok myślałem , że są jakieś przepisy o tym .

Przepisy są, jednak w Twoim przypadku, a tym bardziej w związku z faktem, że nie stawiłeś się na złożenie wyjaśnień, nikt nie będzie polemizował, a co za tym idzie, wprowadzał Cię w błąd :)

kobiell12 napisał:
Po wygaśnięciu umowy stwierdziłem , że to praca nie dla mnie i nie podpisałem kolejnej umowy mimo chęci pracodawcy. Otrzymałem list od Urzędu Pracy , że w związku że zrezygnowałem z pracy - proszą o stawienie się w ciągu 7 dni i wyjaśnienie dlaczego.
Czy ponownie zarejestrował się Pan w PUP po zakończeniu pracy? Czy na dzień wezwania przez PUP znowu posiadał Pan status osoby bezrobotnej?

Po zakończeniu pracy nie rejestrowałem się, (nie posiadałem statusu osoby bezrobotnej) aby dostałem pismo wzywające do stawienia się w ciągu 7 dni do złozenia wyjaśnień. Nie stawiłem się i sprawa ucichła.

Byłem dzisiaj w Urzędzie Pracy i trafiłem na przemiłe Panie ,chyba nowo zatrudnione, które mi wszystko juz wyjaśniły. (wcześniej były stare komuchy i załatwienie tam czegos było bardzo trudne) . Zarejestrowałem sie jako bezrobotny bez problemu bez okresu karencji. Można zamknąć temat , może komuś się przyda bo nie ma o tym w internecie zbyt wiele informacji. Dziękuje pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Mam na myśli osoby ''ze starego systemu'' , starsze Panie , które robią Wielką Łaskę żeby cokolwiek zrobić i czepiają się o każdy dokumencik :)

Powrót