Wygaśnięcie umowy o pracę a nadchodzący poród

• Autor wątku Autor wątku marta_1112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta_1112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Z dniem 1 sierpnia wygasa moja umowa o pracę i nie zostaje przedłużona.Za 2 tyg zaczyna się mój okres ochronny.Z racji iż nie będą opłacane dalsze składki rozumiem że mąż musi mnie zgłosic u swojgo pracodawcy. A jak to wygląda z AOK(tam jestesmy oboje ubezp.)Muszę wypowiedzieć im ubezpezenie?bedzie konieczne wypełienie dodatkowego formularza przez męża żeby "podpieli" mnie pod niego?Co w związku z macierzyńskim?Skoro pracowalam to mi się ono należy tylko pytanie na wniosku nr. ubezpieczenia podac czyj mój czy męża?I tak jakiś czas po porodzie zamierzam zjechać z dzieckiem do Polski i w związku z tym też powinnam chyba wymeldować się i wymówić wszelkie zobwiązania?Dziekuje z góry za szybkie i konkretne odpowiedzi co,gdzie i jak nalezy najlepiej załatwić.

Jeżeli wyjedziesz do Polski zaraz po porodzie to stracisz prawo do Elterngeld.

Wiem o tym ze strace Elterngeld.mimo to nawet dla eltergeld nie oplaca mi sie tutaj zostac.Maz dostanie Kinder.Dla mnie ważna jest teraz ta kwestia aok i bezplatnego porodu.czy od razu będę w bazie danych wpisana u męża po zlozeniu wniosku, czy tez to trwa i trzeba czekać na decyzję najpierw? za 1.5tyg mam kolena wizytę i nie uśmiecha mi się płacić..a o tym że jednak mi umowy nie przedłużą dowiedziałam się dopiero dziś..

Powrót