Wygrałem aukcję

• Autor wątku Autor wątku rgverh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rgverh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, sprawa przedstawia się następująco:
był na allegro iPhone, napisałem do kolesia (15 lat) na GG, że kupię go za 800zł.
Ten się zgodził. Zalicytowałem za cenę maksymalną 499 (Konto Junior i więcej nie mogę) i cena aktualna wyszła 56,00zł. Sprzedawca zakończył przed czasem uwzględniając moją ofertę. Zmieniłem zdanie i postanowiłem nie kupować go za 800zł. W końcu zażądałem sprzedaży telefonu za 56zł a ten się nie zgodził.

czy mogę dochodzić sprzedania telefonu za 56zł, i czy rozmowa GG jest ważna?
(W kupionych mam wyraźnie napisane 56 zł) Chłopak miał swoje konto, a do rodziców nie mam danych. Myślałem też o poszukania po nazwiskach na NK, FaceBook jego rodziców. Czy jestem w stanie wymusić od niego ten telefon? Zależy mi.

Ostatnia edycja:
Zalezy ci na wyludzeniu rozumiem?

Skoro zawarles z nim umowe, nie wazne ze poprzez gg, to cie ta umowa wiaze.
System allegro jest skonstruowany w ten sposob, ze nie pokazuje maksymalnej kwoty oferenta. Prawdopodobnie bok ma mozliwosc sprawdzenia jaka byla maksymalna oferta, ale nie jestem w stanie tego potwierdzic.

Jak dla mnie to rozmowa jest wiazaca. Zalezy jak bardzo sprzedawca bedzie zdeterminowany

Ale na allegro cena końcowa to 56,00zł czyli że to jest chyba ważniejsze? W moim mniemaniu w takim wypadku cena maksymalna się nie liczy. Interesuje mnie najbardziej czy mogę kupić ten telefon za 56zł.

jak dla mnie to na gg zawarłeś umowę ustną która jest umową wiążącą lecz później została zawarta druga umowa w momencie kiedy wygrałeś aukcje i jest ona także wiążąca. Wydaje mi się że aukcja allegro ma tutaj większe znaczenie prawne, w końcu została zawarta umowa kupna-sprzedaży na telefon na kwotę 56zł. Jak na moje to w sądzie miał byś duże szanse. Nie wiem też co dokładnie napisałeś na gg.

Powiem ci tak. Wprowadziłeś chłopaka w błąd oferując kupno za 800 zł, czym nakłoniłeś go do zamknięcia oferty. Teraz uważasz, że wolno ci zapomnieć o rozmowie i zażądać sprzedaży za 56 zł - bo tak wyszło. Śmiesz o tym pisać i jeszcze oczekiwać od nas pomocy prawnej żeby "wymusić od niego telefon"?!
Twoja bezczelność jest porażająca !!! :mad:

Wiem jestem chamski. Taka już moja natura. Ale pytam poważnie, co jest ważniejsze, allegro czy GG?

Moim zdaniem powinien być ban.Wątpię czy ci sprzeda ten telefon.Allegro nic mu nie zrobi.Pozostaje Ci jedynie Sąd.Dobrze wiedzieć że są tacy ludzie jak ty.

I tak nie przejdzie z tym Allegro..
Jesli nalozymy rozmowe z gg na przebieg aukcji i dodamy regulamin allegro = umowa na cene z gadu gadu, i tyle w temacie

Twoja chamskosc moze cie kosztowac ew. przegrana w procesie

Nie pomagamy tutaj jak omijać przepisy prawne albo działać w sposób nieuczciwy. Pan postąpił nieuczciwie, umowa z allegro została zmodyfikowana rozmową przez gg i to ona w mojej ocenie obowiązuje, teraz tylko wykazanie tego i udowodnienie. W mojej opinii on ma pełne prawo do pozwania Pana o zapłatę 800 zł. Mam nadzieję, że sprzedawca będzie chciał dochodzić swoich praw w sądzie i wygra aukcje.

na gg zawarłeś umowę ustną
Mało prawdopodobne :)

Zostala zawarta umowa sprzedazy, a czy przez gg, czy przez telefon czy pisemnie to moim zdaniem nie ma roznicy.

Fakt jest taki, ze swoim dzialaniem zmierzasz w kierunku art. 13 w zw z 286 KK, usilowanie oszustwa, pozdrawiam

rgverh napisał:
Wiem jestem chamski. Taka już moja natura. Ale pytam poważnie, co jest ważniejsze, allegro czy GG?
Najważniejsze: jak najszybciej zgłoś sprawę na policji. Jak Ci trochę skórę przetrzepią i przepuszczą przez sąd rodzinny, to Ci się może jeszcze światopogląd wyprostuje.

Powrót